DW - 2 wnioski - 1 adres - decyzja odmowna i przyznanie - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 paź 2022, 8:30

Mam 2 wnioski na ten sam adres, są to 2 budynki jednak pod tym samym adresem, wnioskodawcy w konflikcie. Wnioskodawca, który złożył jako pierwszy nie ma zgłoszonego do ceebu źródła ogrzewania, które zaznaczył we wniosku. Osoba, która złożyła jako druga ma wszystko dobrze. Czy w takiej sytuacji mogę na ten sam adres zamieszkania pierwszej osobie dać odmowę a drugiej przyznać dodatek węglowy?
brakpomysłu
Stażysta
Od: 06 kwie 2017, 11:38
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 paź 2022, 8:46

tak, tylko z drugim wnioskiem musisz czekać aż się odmowa uostateczni
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 paź 2022, 10:18

Tom. pisze:
19 paź 2022, 8:46
tak, tylko z drugim wnioskiem musisz czekać aż się odmowa uostateczni
Wielkie Dzięki
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 19 paź 2022, 10:44

Były już tu wypowiedzi że bez różnicy kto złożył deklarację CEEB, ważne że jest zgłoszone źródło ciepła na budynku (ten sam adres). W takim wypadku ten pierwszy powinien dostać.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 19 paź 2022, 10:59

Fantomas pisze:
19 paź 2022, 10:44
Były już tu wypowiedzi że bez różnicy kto złożył deklarację CEEB, ważne że jest zgłoszone źródło ciepła na budynku (ten sam adres). W takim wypadku ten pierwszy powinien dostać.
Nie wiem czy bez róznicy kto zgłosił, bo czesto sa to inne budynki a nie jeden, na etapie wnisoku nie widzimy kto mieszka w którym, natomiast w deklaracji ceeb widzimy kto zgłosił swoj. Widzimy zgłoszony kosioł a pierwszy z adresu ma we wniosku kuchnie weglową zhłoszona po czasie? To wiadmomo ze pierwszemu odmówisz. Gorzej jak obaj maja kuchnie...
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 19 paź 2022, 11:20

kalina.malina pisze:
19 paź 2022, 10:59
Fantomas pisze:
19 paź 2022, 10:44
Nie wiem czy bez róznicy kto zgłosił, bo czesto sa to inne budynki a nie jeden, na etapie wnisoku nie widzimy kto mieszka w którym, natomiast w deklaracji ceeb widzimy kto zgłosił swoj. Widzimy zgłoszony kosioł a pierwszy z adresu ma we wniosku kuchnie weglową zhłoszona po czasie? To wiadmomo ze pierwszemu odmówisz. Gorzej jak obaj maja kuchnie...
Kolega ma właśnie taką sytuację jak opisujesz. Czyli gosp. X złożyło wniosek o węglowy jako pierwsze a deklarację CEEB po czasie. Gosp. Y złożyło dodatek węglowy jako drugie ale deklarację CEEB w terminie. Ten sam adres. Pracownicy OPS mówią że nie ma znaczenia kto składał deklarację CEEB bo na dany budynek jest zgłoszona deklaracja i to nie ma znaczenia że zrobiło to gosp Y. Wynik jest taki że gosp. X dostało 3tyś. a Y pozostawiono bez rozpatrzenia i nawet nie ma się od czego odwołać.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 19 paź 2022, 11:33

deklaracja na dany adres powinna być jedna, ze wszystkimi źródłami używanymi w danej nieruchomości. I tak jak piszesz nie ma znaczenia kto składa deklarację, byle był właścicielem / zarządcą. Ale sytuacja o której piszesz jest chyba nieco inna niż ta, o którą pyta autorka tematu. Ja ją zrozumiałem, że pierwszy wnioskodawca złożył wniosek na źródło niezarejestrowane w ceeb i dlatego dostał odmowę.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 paź 2022, 13:02

Tom. pisze:
19 paź 2022, 11:33
Ja ją zrozumiałem, że pierwszy wnioskodawca złożył wniosek na źródło niezarejestrowane w ceeb i dlatego dostał odmowę.
Dokładnie tak. Jest jeden adres i 2 budynki. Jedna deklaracja. Właściciel złożył deklaracje i zgłosił źródła, których używa i tak samo wypełnił wniosek ale niestety złożył jako drugi. Inny wnioskodawca który mieszka w budynku obok ale pod tym samym adresem złożył wniosek jako pierwszy ale zaznaczył źródło ogrzewania którego nie ma w deklaracji.
Pierwsze co pomyślałem to odmowa dla pierwszego i przyznanie dla drugiego ale naszły mnie wątpliwości.
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 19 paź 2022, 13:19

Mam pytanie w podobnej kwestii:
Jeden dom jednorodzinny, jeden adres zamieszkania, dwa gospodarstwa. Pierwsze gospodarstwo dostało dodatek węglowy bo ogrzewa się np. piecem kaflowym. Drugie gospodarstwo złożyło wniosek na inne źródło bo ogrzewa się gazem. Każde z gospodarstw to inne osoby - nie dublujące się. Czy mamy tu podstawę odmówić? może przeprowadzać wizje lokalne w takich sytuacjach?
kuba77
Praktykant
Od: 04 sie 2017, 14:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x