dw - sprawy zakończone - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 19 wrz 2022, 19:12

Art. 52. Do postępowań w sprawie wypłaty dodatku węglowego wszczętych i
niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy prowadzonych na
48
podstawie ustawy zmienianej w art. 50 stosuje się przepisy w brzmieniu nadanym
niniejszą ustawą.

3/4 Wniosków rozpatrzyłam przed dniem wejścia w życie ustawy, Czy na podstawie powyższego artykułu mogę bez durnych weryfikacji wypłacić? Oczywiście informacji nie wysłałam, ale wszyscy dzwonili są poinformowani, ze mają przyznany DW.
krokodylla
Praktykant
Od: 19 wrz 2022, 18:31
Zajmuję się: SR

Napisano: 19 wrz 2022, 19:15

My nie rozpatrywaliśmy formalnie wniosków bo nie było przyznanych środków na ten cel a tym samym nie można zaciągać zobowiązań więc wszystko po nowemu musimy.
OlaOla123
Stażysta
Od: 11 sie 2021, 11:58
Zajmuję się: Wsio

Napisano: 20 wrz 2022, 8:12

Dobre pytanie, ja też mam większość rozpatrzonych - w szafie.
Zuzika12
Referent
Od: 20 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: SR,FA,ŚW,CP,DO,DW

Napisano: 20 wrz 2022, 8:16

krokodylla pisze:
19 wrz 2022, 19:12
48
niniejszą ustawą.

3/4 Wniosków rozpatrzyłam przed dniem wejścia w życie ustawy, Czy na podstawie powyższego artykułu mogę bez durnych weryfikacji wypłacić? Oczywiście informacji nie wysłałam, ale wszyscy dzwonili są poinformowani, ze mają przyznany DW.
I przyznawaliscie po kilka dodatków na jeden adres? Nie było watpliwości ze poł gminy po staremu a poł po nowemu?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 20 wrz 2022, 9:42

uważam, że to nie my powinniśmy ponosić konsekwencje ustawy-bubla. Zalecenia szanownej ministry to jedno, a praca na obowiązującej ustawie to drugie i chyba bardziej obligujące. Ja mam tylko jedno pytanie: czy wnioski zakończone informacją powinnam potraktować jako sprawy wszczęte i zakończone, a tym samym wypłacić kasę bez dodatkowych weryfikacji.
P.S. Ta 1/4 nierozpatrzonych, to wnioski na pellet i drewno kawałkowe oraz ściema, co do adresu zamieszkiwania.
krokodylla
Praktykant

Napisano: 20 wrz 2022, 9:48

To jesteście mega szybcy ze zdążyliście wszystkie zrobic po starej ustawie.
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 20 wrz 2022, 14:52

600 wniosków na 3 osoby, to nie takie znowu tempo. Teraz ze spokojnym sumieniem wypłacimy. Rozpatrzenie wniosków nigdy nie było uzaleznione od tego, czy starczy na nie kasy. Pamietacie 500? Szlismy jak burza, bo kogo obchodziło, ze kasy może nie starczyć.
Zamówienie złożone, informacje wystawione, więc uważam, że nie mam prawa weryfikować tych wniosków tylko dlatego, ze zmieniła się ustawa zanim przyszły pieniądze.
A swoją drogą, to naprawdę wszyscy olali rozpatrywanie wniosków na starych zasadach? Jakoś w to nie wierzę...Nikt przecież orderu nam nie da za dostosowanie się do ,,sugestii" ministry.
krokodylla
Praktykant

Napisano: 20 wrz 2022, 15:15

No to faktycznie niedużo.
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 20 wrz 2022, 17:43

krokodylla pisze:
19 wrz 2022, 19:12
48
niniejszą ustawą.

Według mnie, jak najbardziej tak, informacja wydana, postępowanie zakończone
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2022, 18:12

Myślę, że jeśli to jest wniosek o wypłatę dodatku węglowego i skoro mamy termin 2 mieięcy na wypłatę dodatku węglowego to należy zastosować Art. 52. Do postępowań w sprawie wypłaty dodatku węglowego wszczętych i
niezakończonych
przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy prowadzonych na
niniejszą ustawą. Autor chyba ma na myśli nie samo przyznanie dodatku węglowego kończące napisaniem informacji ale wypłatę tego dodatku węglowego, stanowiące zakończenie całego postępowania. Magia...
TOTKO
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 9:17
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x