Trochę dziwna sytuacja. Na nowy okres zasiłkowy klientka złożyła dwa wnioski. Pierwszy złożyła w sierpniu - decyzja przyznająca wydana w październiku - od listopada idą wypłaty. W listopadzie ta sama osoba złożyła kolejny wniosek na to samo dziecko. Wniosek wprowadzony przez innego pracownika, decyzja wydana w grudniu. System chyba nie wychwycił, że to kolejny wniosek tej samej osoby i my też nie. Teraz się dopatrzyłam, że babka pobiera świadczenia z dwóch decyzji. Jak to teraz ugryźć? Co po kolei zrobić? Mogę zrobić uchylenie tej drugiej decyzji czy musi być stwierdzenie nieważności?
A jeszcze jedno pytanko: Co się wysyła do SKO w sprawie unieważnienia decyzji? Na pewno wniosek o unieważnienie i tą decyzję, którą chcę unieważnić (oryginał czy kopia?). Jeszcze coś?
u mnie chcą kopie.
Do wniosku o unieważnienie wpisz jeszcze prośbę o wydanie postanowienia o wstrzymaniu wykonania decyzji:
Art. 159. § 1. Organ administracji publicznej, właściwy w sprawie stwierdzenia nieważności decyzji, wstrzyma z urzędu lub na żądanie strony wykonanie decyzji, jeżeli zachodzi prawdopodobieństwo, że jest ona dotknięta jedną z wad wymienionych w art. 156 § 1.
§ 2. Na postanowienie o wstrzymaniu wykonania decyzji służy stronie zażalenie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare