Dylematy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 mar 2016, 10:17

Mam dwie sytuacje, w których mam wątpliwości dlatego proszę o podpowiedzi.

1. Kobieta pobierała na dziecko zasiłek rodzinny oraz dojazdy. W dniu wypłat świadczeń tj. 17.02.2016 r. przyniosła mi zaświadczenie że syn został przyjęty do Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii z dniem 15.02.2016 r. Czy za luty musi zwracać dojazdy?

2. Kobieta pobiera SZO na babcię. Teraz dostała propozycje pracy (chyba umowa zlecenie - jeszcze nie doniosła), na popołudnie bo to sprzątanie pomieszczen biurowych. Czy mam uchylić świadczenie bo art. 16a ust 1 pkt 1 mówi, że nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Czy to że jest praca popołudniowa nie koliduje ze sprawowaniem opieki. CHociaż według mnie ustawa jest jasna. Czy może się mylę dlatego prosze o opinie.
krysia56

Napisano: 02 mar 2016, 10:20

1. nie musi
2. uchylic
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2016, 10:45

Dziękuje, ale rodzinne się bedzie należec na tego syna jeżeli napiszą mi w zaswiadczeniu, że rodzice pokrywaja koszty utrzymania, prawda? bo jeśli nie to uchylam też rodzinne?
krysia56

Napisano: 02 mar 2016, 11:56

Jak rodzice ponoszą koszty utrzymania to rodzinne się należy, dojazd nie, ale zamieszkanie chyba się należy, jak jest zameldowany.
Ewa 23

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem