Dylematy z dłużnikiem POMOCY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 kwie 2019, 9:13

Witam, mam problem : jestem OWD i mam wystawioną decyzję o uchylającym się dłużniku jednoczesnie pracownik socjalny z terenu dłużnika otrzymał zapytanie z Policji na temat ww/ dłużnika czy korzysta z pomocy społecznej itp. Pracownik socjalny uzyskał odpowiedź od matki dłużnika, że on przebywa za granicą... Czy ja mam kontynuować swoje działania tzn. zapytanie do CEPiK i wniosek o ściganie tego Pana? Czy wysłać informację do OWW że dłużnik jest za granicą - tylko na jakiej podstawie? Ksero informacji pracownika socjalnego, które wysyłała do Policji? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie
justa123
Praktykant
Od: 15 mar 2017, 14:08
Zajmuję się: FA

Napisano: 04 kwie 2019, 12:15

Jak dla mnie to CEPIK itd. Już decyzja wydana więc dłużnik ma pecha. A korespondencja była odbierana czy awizo i nieodebrane? Na zwrotkach nie ma żadnej informacji, że "nie mieszka"?
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 05 kwie 2019, 8:23

Korespondencje odbierała matka dłużnika...
justa123
Praktykant

Napisano: 05 kwie 2019, 10:10

to w takim przypadku dalsze postępowanie/. Dłużnik ma też obowiązek zgodnie z art. 761 § 3 dłużnik jest zobowiązany do poinformowania komornika o zmianie miejsca swego pobytu.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2019, 9:51

Dokładnie. A mama dłużnika odbierając korespondencję do Niego zobowiązała się do przekazania jej
niki0
Referent

Napisano: 09 kwie 2019, 10:14

Radca prawny stwierdził inaczej... że nie możemy tej informacji pominąć i że mam pisać do OWW o zaistnieniu nowych faktów w sprawie i mam załączyć pismo, które wysłał pracownik socjalny do Policji. Co o tym myslicie?
justa123
Praktykant

Napisano: 10 kwie 2019, 12:18

no dobra,ale skąd wiedza,że jak wydawałaś decyzję to już wtedy go tam nie było? Nie wiadomo. A co z art. 43 kpa? Moim zdaniem jedyne co mogliby teraz zrobić to ew. odwołać się od decyzji, no bo decyzja jest już wydana, a matka dłużnika odbierała korespondencję. A zatem wezwanie na wywiad, postanowienie o wszczęciu postępowania, decyzję...cały czas to olewali i teraz się obudzili jak już jest decyzja...Jakby chcieli jakoś to wstrzymać, to myślę że musiałby się dłużnik zgłosić na wywiad, wypełnić oświadczenie i odwołać od decyzji o uznaniu go za uchylającego się, z tego powodu, że teraz już się na wywiad zgłosił, więc wypełnił obowiązek nałożony na niego przez owd.
niki0
Referent

Napisano: 11 kwie 2019, 8:13

niki0 pisze:no dobra,ale skąd wiedza,że jak wydawałaś decyzję to już wtedy go tam nie było? Nie wiadomo. A co z art. 43 kpa? Moim zdaniem jedyne co mogliby teraz zrobić to ew. odwołać się od decyzji, no bo decyzja jest już wydana, a matka dłużnika odbierała korespondencję. A zatem wezwanie na wywiad, postanowienie o wszczęciu postępowania, decyzję...cały czas to olewali i teraz się obudzili jak już jest decyzja...Jakby chcieli jakoś to wstrzymać, to myślę że musiałby się dłużnik zgłosić na wywiad, wypełnić oświadczenie i odwołać od decyzji o uznaniu go za uchylającego się, z tego powodu, że teraz już się na wywiad zgłosił, więc wypełnił obowiązek nałożony na niego przez owd.
no dobrze a co zrobić w przypadku kiedy wszystkie pisma tj. wezwanie na wywiad, zawiadomienie o wszczęciu postępowania, zawiadomienie o zakończeniu postępowania wracają do organu OWD nieodebrane przez dłużnika(podwójne awizo) a w przypadku wysyłki decyzji uznającej za uchylającego to korespondencja wraca z adnotacją "wyprowadził się".
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2019, 9:58

to ja bym napisała do komornika o adres i zabawa od nowa, i jakąś notatkę do akt,że decyzja nieodebrana, awizo z adnotacją,nie jest prawomocna dlatego nie było prokuratury. Ale tutaj jest inna sytuacja, bo korespondencja była odbierana więc matka miała obowiązek przekazać ją synowi, a syn zrobił nie przyszedł
niki0
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x