Witam. Mam taką sytuację. Konkubent wnioskodawczyni posiada akcje w spółkach i uzyskuje jedynie dochód z dywidendy raz do roku. Twierdzi, że spółka płaci za niego wszelkie podatki i on tylko otrzymuje pieniądze i nie rozlicza się z Urzędem Skarbowym. Jak mam wykazać dochód takiego gościa? I czy w ogóle mam prawo żądać od niego oświadczenia/zaświadczenia o takim dochodzie?
Nie trzeba być super mądra głową aby rozwiązać twój dylemat. Wystarczy sięgnąć do ustawy o świadczeniach rodzinnych
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:
a) przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361, z późn. zm.), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,(...)
Dochody z tytułu udziału w zyskach osób prawnych tzw. dywidendy opodatkowane są w sposób zryczałtowany na podstawie art. 30a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Co do zasady podatek pobierany jest przez płatnika, którym w przypadku tego dochodu jest spółka. Na podatniku nie ciąży obowiązek złożenia zeznania i wykazania uzyskanego dochodu, bowiem pobranie zryczałtowanego podatku powoduje wygaśnięcie zobowiązania podatkowego.
Reasumując, na gruncie ustawy o świadczeniach rodzinnych dywidendy nie stanowią dochodu.