działalność a rodzicielski - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 maja 2016, 8:11

Przyszła do mnie pani która ma zakładać działalność a jest w ciąży i pytała czy ma sobie opłacać składki na macierzyński czy dostałaby od nas rodzicielski? Czy ma obowiązek opłacania tych składek czy może sobie wybrać co chce?
marcelino

Napisano: 06 maja 2016, 9:53

nie może sobie wybierać co chce jeżeli prowadzi działalność gospodarczą to jest osobą pracującą będzie miała zasiłek macierzyński z ZUS -u
Gość

Napisano: 06 maja 2016, 15:17

A ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć?
marcelino

Napisano: 07 maja 2016, 8:53

przy działalności obowiązkowo płaci się społeczne i zdrowotne składki ... chorobowe, FP dobrowolnie ... przy chorobowej jest 90 dni karencji ( jak dobrze pamiętam ale można znaleźć to na internecie :) ) ... jeżeli pani nie złoży deklaracji na składkę chorobową to macierzyńskiego z zusu nie dostanie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2016, 15:14

Ewalu właśnie o to mi chodzi. podsumowując jak nie będzie mieć z ZUS to może brać u nas?
marcelino

Napisano: 09 maja 2016, 9:07

???
marcelino

Napisano: 09 maja 2016, 10:11

może i mogłaby ale jak bedzie działalność to będzie przesłanka negatywna :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 maja 2016, 11:09

dzięki. A jakby zawiesiła działalność w związku z opieką nad dzieckiem?
marcelino

Napisano: 09 maja 2016, 13:43

marcelino pisze:dzięki. A jakby zawiesiła działalność w związku z opieką nad dzieckiem?
U mnie była kobieta która miała działalnośc gospodarcza, nie pamiętam jak to było dokładnie ale co miesiac miała 250 zł chyba z tyt macierzyńskiego i wiem ze zus dopłacał jej te róznice do 1000.
julka@@

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x