Mam problem z uzyskiem, tzn. babka w maju 2019 rozpoczęła tzw. działalność nierejestrowaną, z której się rozliczyła i do tego momentu jest ok wszystko ładnie wychodzi w US. Mazurkiewicz każe to dzielić na 12. No dobra, ale we wrześniu 2020 klientka tą działalność zarejestrowała i przyniosła zaświadczenie za drugi miesiąc. Co teraz z tym zrobić? W sumie nikt z kolegów nie potrafi pomóc... Co mam jej uzyskać? Wydaje mi się, że dwa razy tego samego (rok bazowy i drugi miesiąc) nie bardzo, ale z drugiej strony skąd mam pewność, że to ta sama działalność. Może miał ktoś takie cudo już?
Przychód z tytułu niezarejestrowanej działalności występuje w katalogu źródeł przychodów i podlega opodatkowaniu na zasadach art. 27 ustawy o podatku dochodowym, więc jest dochodem, ale nie jest uzyskaniem dochodu (ani utratą), więc rzeczywiście dzielisz go na 12 miesięcy.
Jeśli we wrześniu 2020 r. rozpoczęła działalność gospodarczą (zarejestrowaną), to jest to nowy dochód i bierzesz uzysk za październik 2020 r.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus