Mam taką sytuację: małżeństwo - on ma działalność gosp. i zatrudnia żonę. W 2014 roku ona zakłada własną działalność ( cały czas będąc zatrudnioną również u męża), rodzi dziecko i przez rok pobiera zasiłek macierzyński - do listopada 2015r. Wraz z końcem macierzyńskiego likwiduje swoją działalność i dalej pozostaje zatrudniona u męża. Czy dobrze myślę, że dochód za 2015r. wynikający z pobierania macierzyńskiego jest utraconym? Zastanawiam się, czy jest to możliwe, że prowadząc swoją działalność kobieta była jednocześnie zatrudniona u męża ( tak wyjaśniała swoją sytuację). Pewnie miałaby prawo do macierzyńskiego z tytułu zatrudnienia, więc w jakim celu zakładała swoją działalność? Dodam, że jej dochód za 2015 rok wyniósł ok. 40 000 zł. Czy to możliwe, że tak wysoki pobierała zasiłek? Mieliście taką sytuację? Jak to rozgryźć?
Mieliśmy. Zatrudniona u męża pewnie na najniższą krajową. W momencie kiedy zachodzi w ciążę zakłada działalność opłaca przez kilka miesięcy najwyższy zus a później zbiera kokosy na zwolnieniu i macieżynskim słyszałem że można nawet 6 nawet 7 tys wyciągnąć na miesiąc w ten sposób a nie 1300