Działania podejmowane wobec dłużników nieściągalnych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 kwie 2014, 9:48

Cześć,
Jako, że znów powraca u mnie temat obciążania dziadków alimentami, czego robić nie chce, zwracam się do was z pytaniem jakie macie pomysły na działania wobec dłużników. Co możemy zrobić a co jest skuteczne.

No bo tak, powysyłałem wezwania do dłużników, albo przyszli albo nie więc przeprowadziłem dalej odpowiednie postępowanie.
Po zakończeniu okresu, wydaję decyzję wzywającą do zwrotu, na którą oczywiście prawie nikt nie reaguje, więc wystawiam TW, które tak na prawdę generuje większe koszty niż ściągalność.
Gdy już TW wróci z US nie bardzo mogę co więcej zrobić. Dłużnik wisi w BIG-u a ostatnio powysyłałem pisma z informacją o łącznych zobowiązaniach. I tyle.
Procent ściągalności w 2013 roku miałem 17%, w pierwszym kwartale tego roku jest on jednak niższy.

Co wy jeszcze robicie?
Raa

Napisano: 16 kwie 2014, 9:55

pijemy kawę
123

Napisano: 16 kwie 2014, 9:58

przesiadujemy na forum :lol:
renii

Napisano: 16 kwie 2014, 10:22

Idealnym rozwiązaniem byłoby utworzenie obozów pracy przymusowej. Dłużnik pracuje za jedzenie i miejsce do spania. Zarobione pieniądze idą na spłatę zadłużenia. Gdy wszystko spłaci jest zwalniany z obozu.
MZv2

Napisano: 16 kwie 2014, 11:51

W ramach walki z bezrobociem w latach 30-tych Hitler budował autostrady. W 2 lata powstało ok. 1000 km. Żeby było śmieszniej niektóre z nich są nadal używane w oryginalnym stanie (oczywiście w Polsce). Myślę że dla naszych dłużników tez by się coś znalazło tylko nikt z rządzących nie ma jaj żeby wziąć za mordę lewusów.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2014, 12:47

MZv2, ludek.
To się nazywa niewolnictwo i nie chciałbym aby wróciło. Więc może najpierw coś pomyślcie zanim napiszecie.
Jaj to nie ma aby ten fundusz w ogóle zlikwidować.

Wracając do tematu.
Czy jak już wam wrócą wszystkie TW, fa dalej nie jest wypłacany, a dłużnik nic nie spłaca, coś robicie ?

Nie wiem, ponowne wystawienie TW?
Raa

Napisano: 17 kwie 2014, 7:39

z tego co mi się wydaje ponowne wysłanie TW do US następuje wtedy gdy wierzyciel poweźmie informację o nowym składniku majątku dłużnika :D czyli dobre nigdy ;)
po umorzeniu postępowania przez US nie pozostaje nic innego jak tylko odłożyć teczkę dłużnika i czekać...... może (p)osłowie coś wymyślą :P

a dłużnika od długu zdaje się uwolnić tylko...
ana12

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x