dzieci i żona Ukrainka - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 wrz 2023, 13:38

Pan ma dziecko z poprzedniego związku, obecnie ożenił się z Ukrainką (pobyt czasowy), która ma swoich dwoje dzieci. Komu będzie przysługiwała Karta Dużej Rodziny?
agnes@
Referent
Od: 14 wrz 2018, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 12 wrz 2023, 14:53

art. 5 pkt ustawy o kdr, pobyt czasowy na podstawie art. 159 ust. 1 i art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach ?
Żadne z nich nie jest rodzicem 3 dzieci
referent444
Referent
Od: 29 sie 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 13 wrz 2023, 13:40

Też tak myślałam, ale poniżej interpretacja ze strony Ministerstwa - pytania i odpowiedzi

Prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny przysługuje nie tylko rodzicowi co najmniej trojga dzieci, ale także małżonkowi tego rodzica. Małżonek rodzica, któremu przyznano Kartę, traci prawo do jej posiadania, jeżeli rodzic zmarł, utracił prawo do posiadania Karty, małżeństwo z rodzicem zostało unieważnione albo rozwiązane przez rozwód, albo sąd orzekł o nieistnieniu małżeństwa.
W przypadku zawarcia małżeństwa przez osoby, z których żadna nie ma/nie miała na utrzymaniu co najmniej trojga dzieci, ale łącznie mają lub mieli co najmniej troje dzieci – np. w sytuacji zawarcia małżeństwa przez osoby, z których jedno ma dwoje dzieci, a drugie jedno dziecko – osobom tym również będzie przysługiwało prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny, podobnie jak ich dzieciom, jeśli co najmniej troje z nich będzie w chwili składania wniosku spełniało warunki ustawy. W takiej sytuacji dla obojga małżonków powinna być zaznaczona na wniosku rola osoby w rodzinie „małżonek”.
Małżonkowi rodzica prawo do posiadania Karty będzie przysługiwało także wówczas, gdy małżeństwo zostanie zawarte po usamodzielnieniu się dzieci.
agnes@
Referent

Napisano: 13 wrz 2023, 15:17

pod względem małżonków z łączną trójką dzieci jest ok, ale co z decyzjami pobytowymi? od wszystkich z obywatelstwem ukraińskim trzeba sprawdzić decyzje wojewody
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 14 wrz 2023, 14:15

W decyzji Pani ma podstawę art.158 ust. 1 pkt 1 i art. 98 nie ma art. 159 ust. i art186 ustawy o cudzoziemcach. Wydaje mi się że to ich dyskwalifikuje. Ale Pan już chce tylko sam dla siebie więc nadal mam problem. Może ktoś pomorze, plis
agnes@
Referent

Napisano: 14 wrz 2023, 14:51

agnes@ pisze:
14 wrz 2023, 14:15
W decyzji Pani ma podstawę art.158 ust. 1 pkt 1 i art. 98 nie ma art. 159 ust. i art186 ustawy o cudzoziemcach. Wydaje mi się że to ich dyskwalifikuje. Ale Pan już chce tylko sam dla siebie więc nadal mam problem. Może ktoś pomorze, plis
W mojej ocenie przy rozpatrywaniu wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny w pierwszej kolejności powinno się dokonać oceny, czy rodzina spełnia wymogi wynikające z art. 4 ustawy o Karcie Dużej Rodziny, a następnie prawo poszczególnych członków tej rodziny do posiadania Karty. Możliwe są sytuacje, w których nie wszyscy członkowie rodziny otrzymają Kartę Dużej Rodziny, gdyż część z nich zostanie wykluczona z powodu niespełniania wymogu wynikającego z art. 5 ww. ustawy. W sytuacji, gdy wójt, burmistrz lub prezydent miasta stwierdzi, że rodzina wielodzietna spełnia wymogi wynikające z art. 4 ustawy o Karcie Dużej Rodziny,
ale wymogi wynikające z art. 5 tej ustawy spełniają np. tylko dzieci, Karta Dużej Rodziny powinna zostać przyznana jedynie tym dzieciom. W powyższym przypadku spełniony jest art. 4 ustawy o KDR (rodzina wielodzietna, małżeństwo, oboje opcja małżonek rodzica, łącznie troje dzieci), natomiast w związku z tym, że tylko wnioskodawca spełnia wymóg art. 5 o ustawie o KDR (pozostali brak spełnienia przesłanki) to w mojej ocenie - przyznałbym kartę Panu z opcji małżonka rodzica.

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 15 wrz 2023, 7:56

Też tak myślę, że tylko Panu będzie przysługiwała Karta Dużej Rodziny.
Dziękuję za odpowiedzi
agnes@
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x