dzieci różnych ojców a prawo do zasiłku - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 mar 2014, 17:09

Kobieta będąc jeszcze panną urodziła dziecko, ojciec dziecka uznał je.

Alimenty na to dziecko nie zostały sądownie zasądzone, ojciec dziecka płaci dobrowolnie ustaloną ustnie kwotę.

Potem ta sama kobieta wstąpiła w związek małżeński z innym mężczyzną i urodziła drugie dziecko.

1. Czy istnieje jakaś przeszkoda by przyznać tej kobiecie prawo do zasiłku rodzinnego na dwoje dzieci?

2. Czy w oświadczeniu o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu kobieta powinna wpisać kwotę otrzymanych alimentów (które otrzymuje bez bez wyroku, ugody sądowej czy notarialnej)?

Art. 3 pkt 17a) Jeśli w ustawie jest mowa o osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.

Art. 7. Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli:
osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że:
a) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje,
b) ojciec dziecka jest nieznany,
c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone,
d) sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka.

Jak napiszecie swoje zdanie to napisze Wam coś ciekawego.
~truskavka

Napisano: 20 mar 2014, 17:11

1. nie;
2. nie.

co do ciekawych rzeczy to wolałbym foto...
~Elmer

Napisano: 20 mar 2014, 17:13

wg mnie
1 nie
2 nie
~Ruda

Napisano: 20 mar 2014, 17:27

Jak obiecałam, tak piszę.

Może to dziwne, ale ta kobieta dopiero sprowadziła się do gminy w której pracuje i w poprzednim ośrodku nie przyznali jej zasiłku na pierwsze dziecko.

Usłyszała tam informacje, że nie może otrzymać zasiłku bo nie ma zasądzonych alimentów (dodam, że było to już po zawarciu przez nią związku małżeńskiego).
Dodatkowo powiedzieli jej żeby nie wpisywała tego dziecka we wniosku.

co do ciekawych rzeczy to wolałbym foto... - nie ma jak wstawić i tylko pod warunkiem obopólnej wymiany :)
~truskavka

Napisano: 20 mar 2014, 17:29

chcesz foto brzydala? No co ty?
~Elmer

Napisano: 20 mar 2014, 17:34

właśnie Ci co sądzą że są brzydalami są tak naprawdę najpiękniejsi

~truskavka

Napisano: 20 mar 2014, 17:37

brzydal?, tu masz kto jest brzydal
https://www.youtube.com/watch?v=UXNV9fWbWzQ
~Kati

Napisano: 20 mar 2014, 17:43

Tofik - uwielbiam go.

Rozśmiesza mnie do łez :)
~truskavka

Napisano: 20 mar 2014, 19:56

Miałam podobny przypadek, tylko pani miała wspólne dziecko z konkubentem, w poprzednim miejscu zamieszkania powiedzieli jej że nie może pobierać na to dziecko zasiłku rodzinnego bo nie ma zasądzonych alimentów.

Jutro idę na wagary:-) :-) :-)
~Ruda

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x