dzieci wspólne i oddzielne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 12 gru 2013, 14:21

świadczeniobiorca w konkubinacie, kedno dziecko wspólne jedno konkubiny i jedno konkubenta. Wniosek słozyła konkubina na wszystkie te dzieci. Co zrobić z wnioskiem na dziecko konkubenta? Czy mozna przyznać świadczenie na dziecko konkubenta czy wniosek na swoje dziecko powinien złozyć jego ojciec . Co wtedy z wielodzietnością?
~basia

Napisano: 12 gru 2013, 14:29

nie możesz przyznać na dziecko konkubenta
~Ilona

Napisano: 15 paź 2014, 9:09

wznawiam temat. Jeżeli w konkubinacie razem wychowują choć jedno dziecko to czy nie traktujemy jak normalnej rodziny? Ja mam właśnie taki przypadek: pan dwoje dzieci, pani jedno dziecko, wspólnych dwoje. Złożył pan na wszystkie, wszyscy w członkach rodziny i przyznaję 3 dodatki z tyt. wielodz. Czy mylę się?
Nana

Napisano: 15 paź 2014, 9:47

Może ktoś ma jakieś wyjaśnienia z UW albo wyrok sądu?
Nana

Napisano: 15 paź 2014, 14:09

Ojoj, jaka cisza, jak makiem zasiał
Nana

Napisano: 15 paź 2014, 14:22

1. traktujemy jako normalną rodzinę;
2. jak się boisz to niech wniosek złożą razem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2014, 18:48

Mam wątpliwości. Dziecko oznacza to dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną. Nie ma mowy o dziecku konkubenta. Rodzina - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia. Mam teraz taką świeżą sprawę. Wdowa z dwójka dzieci rodzi dziecko. mieszka i wychowuje dzieci wspólnie z konkubentem i jego dzieckiem z poprzedniego związku (zasądzone alimenty od matki). Złożyła wniosek na czworo dzieci , wszyscy w członkach rodziny. I teraz poplątanie: do dodatku z tytułu samotnego wychowywania dzieci nie ma bo wychowuje dziecko z jego ojcem (kobieta tego świadoma), a ja nie wiem czy konkubent nie powinien złożyć wniosku na swoje dziecko osobno. Paranoja jakaś. No przecież to dziecko z poprzedniego związku konkubenta pozostające na ich utrzymaniu (deklarują, że wspólnie wychowują czworo dzieci). Ale się zaplatałam !!!!!
Mariaanna

Napisano: 17 paź 2014, 7:50

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem