dzierżawa

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
82gocha
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

dzierżawa

Post autor: 82gocha »

Witam
Pan ma swojego pola 13ha i wydzierżawia dodatkowo 38ha na podstawie umowy tylko między nim a osobą, która im wydzierżawia, dopłaty unijne otrzymuje.Wliczamy czy nie???osoba która wydzierżawia nie otrzymuje renty ani emerytury.
Iza1

Re: dzierżawa

Post autor: Iza1 »

dopłat nie liczysz ale dzierzawione pole tak i ha przeliczeniowe.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

w żadnym razie nie doliczasz tych 38ha, zgodnie z ustawą o ZR jest to wyłącznie dochód wydzierżawiającego (właściciela)
82gocha
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

i dalej nic nie wiem:)
może jeszcze ktoś się wypowie...
guśka

Post autor: guśka »

liczysz, gdy umowa jest notarialna na minimum 10 lat i zgłoszona do ewidencji, gdy jest zwykła "na gębę " czy na karteczce tzn, że jej "nie ma" :)
82gocha
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

tak do tej pory myślałam ale wszystkie decyzji z gminy dotyczące dopłat do paliwa są na tą osobę która wydzierżawia i to mi dało do myślenia....
asz

Post autor: asz »

A jak umowa jest na karteczce, ale na 10 lat, wójt potwierdził zgodność podpisów i jest to wykazane w ewidencji gruntów to liczyć wydzierżawiającemu czy nie?
ODPOWIEDZ