dzierżawa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 cze 2016, 14:06

W maju 2016 r. wydzierżawiono gospodarstwo. Od maja kobieta nabyła w związku z tym prawo do renty chorobowej w KRUS, co jest dochodem uzyskanym. Jej mąż pracuje poza gospodarstwem. Jak obliczyć ich dochód. Czy gospodarstwo mam uwzględnić obliczając dochód rodziny, czy mogę na podstawie art. 8a nie uwzględniać powierzchni oddanej w dzierżawę, mimo, że została ona zrobiona po 2014 r. Moim zdaniem z ustawy nie wynika, czy zapis art. 8a pkt 1 dotyczy dzierżawy zrobionej tylko w roku bazowym, czy też może być zrobiona później. Liczyć, czy nie liczyć dochody z gospodarstwa?
Karmel

Napisano: 03 cze 2016, 15:10

liczyc, a dlatego - bo nie napisali w definicji dochodu utraconego,ze jest nim rowniez utrata dochodu z gospodarstwa rolnego;-) gdyby dzierawa byla od 1.01.2014 to mimo iz nadal pozostaje wlascicielem gospodarstwa - nie liczylbys mu dochodu z gospodarstwa , jednak dzierzawa po roku bazowym oznacza tylko tyle ,ze pan nie bedzie mial dochodu z tego gospodarstwa od momentu wydzierzawienia, czyli kiedy rokiem bazowym bedzie ten obejmujacy dzierzawe
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2016, 17:20

To w takim przypadku nam sztucznie zawyżać dochód i liczyć zarówno dochód z gospodarstwa za cały 2014 r. jak i dochód uzyskany z 2016 r. w postaci renty? Tym sposobem sztucznie zawyża się w jednym roku dochody.
Karmel

Napisano: 06 cze 2016, 8:44

moze i sztucznie ale zgodnie z ustawa:) dochod z gospodarstwa to tak samo jak dochod na przyklad ze stypendium - liczysz nawet jak juz tego nie ma...kiedys bylo,ze nie doliczalo sie uzysku z renty otrzymanej w zwiazku z oddaniem gospodarstwa - ale to juz zmienili i kazda renta jest uzyskiem
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 14:07

to ja się podłącze.
Tom tu na forum dawał fajne wyroki dot. dzierżawy kiedy liczyć kiedy nie.

ja mam natomiast umowe dzierżawy z 2003 roku czesci gospodarstwa
a/ wydzierżawiajacym jest małżeństwo ; mąż ma rente, żona nie -
b/ 10 lat
c/ zgłoszona do wydziału geodezji
d / dzierżawcą jest syn małżenstwa i jego żona ( synowa wydzierzawiajacych)

dzierzawca składa wniosek na 500+
Liczyć mu do dochodu tHaprzel z dzierżawy?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x