Dzierżawa,a zasiłek rodzinny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 lis 2014, 9:48

1. W przypadku, gdy grunty oddane w dzierżawę nie są zgłoszone do ewidencji gruntów i budynków w Starostwie musimy je wliczać do dochodu.
2. Podobnie w sytuacji odwrotnej, gdy jesteśmy dzierżawcami gruntów rolnych nie zgłoszonych do ewidencji gruntów i budynków w Starostwie nie wliczamy powyższego do dochodu.
W jednym i drugim przypadku na zaświadczeniu z Urzędu Gminy jest informacja o dzierżawie, jednak bez adnotacji dotyczącej zgłoszenia do ewidencji gruntów i budynków.
Jakich zaświadczeń lub oświadczeń wymagacie w powyższych przypadkach??????
Pomocy Plissssssssss
Basia09

Napisano: 14 lis 2014, 10:54

grunty liczysz do dochodu - chyba, że oddane w dzierżawę i z tego tytułu rolnik ma świadczenie rentowe zgodnie z przepisami o św z KRUS, w takim przypadku nie liczysz gruntów tylko rentę
bb1

Napisano: 14 lis 2014, 13:00

Mam opinię prawną, że jeżeli dzierżawa jest zgłoszona do ewidencji gruntów i budynków na 10 lat nie musi mieć z tego tytułu świadczenia rentowego nie liczymy tej dzierżawy????????
Basia09

Napisano: 14 lis 2014, 14:18

Też mam ten problem. Pani oddała w dzierżawę notarialnie na czas nieokreślony swoją ziemię (nie ma renty). Nie jestem pewna czy mogę nie uwzględniać jej tej ziemi. Z ziemią nie mieszczą się do dochodu. Może ktoś się jeszcze wypowie jak robicie?
ENA

Napisano: 14 lis 2014, 15:26

Witam w klubie ;-) Może wypowie się jeszcze ktoś???
Basia09

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x