egzekucja nalezności od rodziców biologicznych

majak

egzekucja nalezności od rodziców biologicznych

Post autor: majak »

W naszym ośrodku do tej pory nie była prowadzona egzekucja należności od rodziców biologicznych za pobyt dziecka w pieczy. Mamy kilka pytań odnośnie tego zagadnienia do ośrodków, które są już zaznajomione z tematem:
- kto zajmuje się egzekucją? do jakiego momentu robi to pracownik merytoryczny, a od którego księgowość/dział świadczeń? (upomnienia, tytuły wykonawcze, podział na kwotę należną i odsetki)
- kto podpisuje tytuły wykonawcze: kierownik PCPR czy starosta?
- jaki dział ewidencjonuje wpływ należności?
- na czyje konto (PCPR czy starostwa) wpływają należności?
Tomasz

Re: egzekucja nalezności od rodziców biologicznych

Post autor: Tomasz »

ja jako pion świadczeń działam do momentu wydania decyzji, egzekucje prowadzi księgowość... tytuły podpisuje starosta, co do zasady kasa na konto starostwa ale można kombinować inaczej...
majak

a czy u kogoś z Was postępowaniem egzekucyjnym zajmuje się w całości dział pieczy zastępczej?
TOMASZ

Post autor: TOMASZ »

* egzekucję robi księgowość, która nie jest w dziale "pieczy zastępczej"
* a tak z innej beczki jak piszesz odstąpienia to wpisujesz, że dziecko jest w danej rodzinie zastępczej "kowalski" czy piszesz ogólnie, że przebywa w pieczy zastępczej
Awatar użytkownika
iwa27
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: iwa27 »

My piszemy ogólnie w pieczy rodzinnej lub w pieczy instytucjonalnej

A jeśli chodzi o egzekucje to u nas jest osoba w dziale organizacyjno prawnym która zajmuje się upomnieniami, następnie wysyła tytuł wykonawczy do organu egzekucyjnego tj. Naczelnika Urzędu Skarbowego i prowadzi cała korespondencję z tym Urzędem. Księgowaniem wpłat i ewentualnym naliczaniem odsetek zajmuje się dział Księgowości - do nich wpływają kopie decyzji - to przecież w ich zakresie jest sprawa księgowania dochodów itp. sprawy. Natomiast na mnie spoczywa obowiązek zgłaszania delikwenta do biura informacji gospodarczej. Aktualizuję tę informację co kwartał in minus - czyli jak rosną odsetki. Jeśli ktoś wpłacił to jest obowiązek aktualizowania danych szybciej - ale teraz nie pamiętam do kiedy ;)
majak

my piszemy w jakiej rodzinie dziecko się znajduje...

iwa27, a korzystasz z POMOSTu żeby przekazać informację do BIGu? tam jest taka funkcja jak "lista dłużników" i "przekazywanie informacji do BIG", ale nie bardzo wiem czy i jak to działa.
Awatar użytkownika
iwa27
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: iwa27 »

Nie korzystam z POMOSTU. Mamy podpisaną umowę z firmą ERIF i tam mam swoje konto i tam logując się dodaję wszystkie informacje.
Gocha21

Post autor: Gocha21 »

Ja robię też tak jak iwa27, bardzo ciekawy temat! Ja mam pytanie troszkę z innej działki: Czy obciążacie rodziców lub odstępujecie od naliczenia opłaty za pobyt w pieczy zastępczej PEŁNOLETNIEJ osoby ( bo już nie dziecka) ?
Pytanie do iwa27 - my też jesteśmy w ERIF - czy sprawdzaliście swojego dłużnika czy ma inne długi? na to podobno trzeba zgody dłużnika żeby można było go sprawdzić.
Czy ktoś umarzał duże kwoty rodzicom biologicznym? potrzebuję pilnej pomocy w tej kwestii - pozdrawiam G.
Tomasz

Post autor: Tomasz »

ja naliczałem wszystkim pełnoletnim ( w rodzinach i w placówkach - miałem ok. 10 odwołań i wszystkie SKO utrzymało ) i nie robiłem od tego żadnych odstąpień... co do umorzeń to stosujemy często w całości jak komornik nic nie może ściągnąć i postępowanie egzekucyjne jest bezskuteczne
majak

i umarzacie takim osobom w całości opłatę? a macie na to jakiś zapis w uchwale rady miasta?

ja też naliczam wszystkim rodzicom biologicznych pełnoletnich, uczących się, pozostających w rodzinie. dlaczego niby nie naliczać?
ODPOWIEDZ