egzekucja nalezności od rodziców biologicznych
egzekucja nalezności od rodziców biologicznych
W naszym ośrodku do tej pory nie była prowadzona egzekucja należności od rodziców biologicznych za pobyt dziecka w pieczy. Mamy kilka pytań odnośnie tego zagadnienia do ośrodków, które są już zaznajomione z tematem:
- kto zajmuje się egzekucją? do jakiego momentu robi to pracownik merytoryczny, a od którego księgowość/dział świadczeń? (upomnienia, tytuły wykonawcze, podział na kwotę należną i odsetki)
- kto podpisuje tytuły wykonawcze: kierownik PCPR czy starosta?
- jaki dział ewidencjonuje wpływ należności?
- na czyje konto (PCPR czy starostwa) wpływają należności?
- kto zajmuje się egzekucją? do jakiego momentu robi to pracownik merytoryczny, a od którego księgowość/dział świadczeń? (upomnienia, tytuły wykonawcze, podział na kwotę należną i odsetki)
- kto podpisuje tytuły wykonawcze: kierownik PCPR czy starosta?
- jaki dział ewidencjonuje wpływ należności?
- na czyje konto (PCPR czy starostwa) wpływają należności?
Re: egzekucja nalezności od rodziców biologicznych
ja jako pion świadczeń działam do momentu wydania decyzji, egzekucje prowadzi księgowość... tytuły podpisuje starosta, co do zasady kasa na konto starostwa ale można kombinować inaczej...
a czy u kogoś z Was postępowaniem egzekucyjnym zajmuje się w całości dział pieczy zastępczej?
* egzekucję robi księgowość, która nie jest w dziale "pieczy zastępczej"
* a tak z innej beczki jak piszesz odstąpienia to wpisujesz, że dziecko jest w danej rodzinie zastępczej "kowalski" czy piszesz ogólnie, że przebywa w pieczy zastępczej
* a tak z innej beczki jak piszesz odstąpienia to wpisujesz, że dziecko jest w danej rodzinie zastępczej "kowalski" czy piszesz ogólnie, że przebywa w pieczy zastępczej
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
My piszemy ogólnie w pieczy rodzinnej lub w pieczy instytucjonalnej
A jeśli chodzi o egzekucje to u nas jest osoba w dziale organizacyjno prawnym która zajmuje się upomnieniami, następnie wysyła tytuł wykonawczy do organu egzekucyjnego tj. Naczelnika Urzędu Skarbowego i prowadzi cała korespondencję z tym Urzędem. Księgowaniem wpłat i ewentualnym naliczaniem odsetek zajmuje się dział Księgowości - do nich wpływają kopie decyzji - to przecież w ich zakresie jest sprawa księgowania dochodów itp. sprawy. Natomiast na mnie spoczywa obowiązek zgłaszania delikwenta do biura informacji gospodarczej. Aktualizuję tę informację co kwartał in minus - czyli jak rosną odsetki. Jeśli ktoś wpłacił to jest obowiązek aktualizowania danych szybciej - ale teraz nie pamiętam do kiedy
A jeśli chodzi o egzekucje to u nas jest osoba w dziale organizacyjno prawnym która zajmuje się upomnieniami, następnie wysyła tytuł wykonawczy do organu egzekucyjnego tj. Naczelnika Urzędu Skarbowego i prowadzi cała korespondencję z tym Urzędem. Księgowaniem wpłat i ewentualnym naliczaniem odsetek zajmuje się dział Księgowości - do nich wpływają kopie decyzji - to przecież w ich zakresie jest sprawa księgowania dochodów itp. sprawy. Natomiast na mnie spoczywa obowiązek zgłaszania delikwenta do biura informacji gospodarczej. Aktualizuję tę informację co kwartał in minus - czyli jak rosną odsetki. Jeśli ktoś wpłacił to jest obowiązek aktualizowania danych szybciej - ale teraz nie pamiętam do kiedy

my piszemy w jakiej rodzinie dziecko się znajduje...
iwa27, a korzystasz z POMOSTu żeby przekazać informację do BIGu? tam jest taka funkcja jak "lista dłużników" i "przekazywanie informacji do BIG", ale nie bardzo wiem czy i jak to działa.
iwa27, a korzystasz z POMOSTu żeby przekazać informację do BIGu? tam jest taka funkcja jak "lista dłużników" i "przekazywanie informacji do BIG", ale nie bardzo wiem czy i jak to działa.
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie korzystam z POMOSTU. Mamy podpisaną umowę z firmą ERIF i tam mam swoje konto i tam logując się dodaję wszystkie informacje.
Ja robię też tak jak iwa27, bardzo ciekawy temat! Ja mam pytanie troszkę z innej działki: Czy obciążacie rodziców lub odstępujecie od naliczenia opłaty za pobyt w pieczy zastępczej PEŁNOLETNIEJ osoby ( bo już nie dziecka) ?
Pytanie do iwa27 - my też jesteśmy w ERIF - czy sprawdzaliście swojego dłużnika czy ma inne długi? na to podobno trzeba zgody dłużnika żeby można było go sprawdzić.
Czy ktoś umarzał duże kwoty rodzicom biologicznym? potrzebuję pilnej pomocy w tej kwestii - pozdrawiam G.
Pytanie do iwa27 - my też jesteśmy w ERIF - czy sprawdzaliście swojego dłużnika czy ma inne długi? na to podobno trzeba zgody dłużnika żeby można było go sprawdzić.
Czy ktoś umarzał duże kwoty rodzicom biologicznym? potrzebuję pilnej pomocy w tej kwestii - pozdrawiam G.
ja naliczałem wszystkim pełnoletnim ( w rodzinach i w placówkach - miałem ok. 10 odwołań i wszystkie SKO utrzymało ) i nie robiłem od tego żadnych odstąpień... co do umorzeń to stosujemy często w całości jak komornik nic nie może ściągnąć i postępowanie egzekucyjne jest bezskuteczne
i umarzacie takim osobom w całości opłatę? a macie na to jakiś zapis w uchwale rady miasta?
ja też naliczam wszystkim rodzicom biologicznych pełnoletnich, uczących się, pozostających w rodzinie. dlaczego niby nie naliczać?
ja też naliczam wszystkim rodzicom biologicznych pełnoletnich, uczących się, pozostających w rodzinie. dlaczego niby nie naliczać?
Oprócz egzekucja nalezności od rodziców biologicznych - Stare tematy przeczytaj również:
dziecko z aspergerem
kontynuacja nauki stare zasady
turnus niższa kwota dof.
turnus
AS sprawozdanie z kontroli
AS-sprawozdanie
turnus
dofinansowanie ze środków PFRON dla osoby umieszczonej w ZOL
Powrót dziecka do biol.
Oddanie gminon części uzyskanej opłaty rodzica
Dochodzenie alimentów przez PCPR
decyzja jednorazowa
AS zapotrzebowanie
wypłata środków MOdułII
kontynuowanie nauki
kto płaci za nowonarodzone dziecko nieletniej wychowanki?