komornik powiadomił OPS że można wystąpić z wnioskiem o egzekucję z nieruchomości dłużnika do tego wniosku mam dołączyć aktualny wyciąg z ksiąg wieczystych na postawie jakiego art.mogę się zwrócić do sądu o ten wyciąg proszę o podpowiedz.
to zależy który komornik do was wystąpił z takim wnioskiem, o wszczęcie egzekucji z nieruchomości może wystąpić tylko wierzyciel, a w postępowaniu z komornikiem sądowym my nie jesteśmy wierzycielem. Wierzycielem jesteśmy dla komorników skarbowych bo wystawiamy TW.
ja jestem po rozmowie z komornikiem sądowym, który twierdzi że my też jesteśmy wierzycielem i możemy wystąpic z wnioskiem o egzekucję z nieruchomości; dla niego istotna jest decyzja przyznająca fa. Zastanawiam się tylko jakie koszty możemy z tego tytułu ponieść, bo dłużnik ma zadłużenie w kwocie 3 500 zł, więc nie wiem czy to się opłaca? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?
ja jeszcze nie pisałam, ale się przymierzam, zastanawiają mnie tylko koszty takiej egzekucji, jak mogą być wysokie i jakie inne wynikają z tego czynności, które musimy jako organ podjąć