Dokładnie tak. Ja już od dłuższego czasu robię sprawozdania w SJOBesti@. Zawsze przesyłałam do gminy wszystkie sprawozdania w pliku xml. Koleżanka łatwo może je zaczytać do Besti@. Wczoraj wysyłałam jej z podpisami (moim i kierownika) i koleżanka dała mi znać, że ładnie się wczytało wszystko z podpisami. Zresztą ładnie widać już na poziomie SjoBesti@, które sprawozdania są podpisane elektronicznie. Jak generuję nowy okres sprawozdawczy to przy kwartalnych trzeba dodatkowo z poziomu sprawozdań jednostkowych dodać sobie samemu sprawozdania RbZN, Rb50 itd.
U nas tak robimy. Pracownik, do którego wysyłam sprawozdania w xml szybko i sprawnie zaczytuje je. Dodatkowo zanoszę papierowe sprawozdania do urzędu z podpisami. Pierwszy raz teraz kwartalne RbZ, N i ZN podpisywaliśmy elektronicznie i urząd chciał tylko wysyłkę elektroniczną tych konkretnie sprawozdań. Resztę sprawozdań wysłałam tak jak wcześniej i dałam wersję podpisaną na papierze. Wszystko też zależy od waszych ustaleń wewnętrznych. Ja dostałam jasne wytyczne od pani skarbnik jak mam wysyłać sprawozdania od tego roku, które mają być podpisane elektronicznie, które nie, które papierowo a które tylko elektronicznie.