elektroniczne Wnioski - EMPATIA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 12 lis 2015, 9:22

Dzień dobry,

Mam do was pytanie, pytanie proszę powiedzcie czy u was zdarzyły się już jakieś elektroniczne wnioski złożone poprzez Empatie?
empatia

Napisano: 12 lis 2015, 9:38

A to Empatia już działa?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 lis 2015, 11:44

Przecież to startuje dopiero od przyszłego roku.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2015, 12:15

Wnioski elektroniczne już działają i Jednostka ma obowiązek odebrać wniosek złożony elektronicznie za pośrednictwem portalu Emp@tia.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 12 lis 2015, 12:17

Podstawa prawna?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2015, 12:22

Portal Emp@tia zapewnia obsługę wniosku elektronicznego, w tym doręczenie go w formie elektronicznej zgodnie z zapisami art. 39, art. 63 §1, art. 107 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2013 r. poz. 267 z pózn. zm.). Dlatego wnioski składane za pośrednictwem Portalu Emp@tia powinny być obsługiwane zgodnie z KPA.

Usługi elektroniczne (wnioski elektroniczne) dla obywateli udostępnione są pod adresem https://wnioski.mpips.gov.pl/ewnioski/i ... tVersion=0

Każdy obywatel może wypełnić wniosek o pomoc społeczną dla siebie lub innej osoby i przesłać go do OPS (Ośrodka Pomocy Społecznej) lub urzędu właściwego dla swojego miejsca zamieszkania.

Lista już teraz dostępnych wniosków elektronicznych:

Pomoc Społeczna:
•Wniosek o przyznanie pomocy społecznej,
•Wniosek o pomoc społeczną dla innej osoby /rodziny,

Wnioski procesowe określone Kodeksem Postępowania Administracyjnego :
•Wniosek o wydanie zaświadczenia o udzielonej pomocy,
•Wniosek w sprawie zmian w spłacie należności / odpłatności,
•Wniosek o zmianę decyzji lub postanowienia,
•Odwołanie od decyzji lub zażalenie na postanowienie,
•Korespondencja w sprawie do jednostki terenowej,

Rejestr żłobków / klubów dziecięcych:
•Wniosek o wpis do rejestru żłobków / klubów dziecięcych,
•Wniosek o modyfikację wpisu do rejestru żłobków / klubów dziecięcych,
•Wniosek o wykreślenie z rejestru żłobków / klubów dziecięcych.

Wnioski elektroniczne, które mają być uruchomione po 1 stycznia 2016 r.
Świadczenia Rodzinne
Wnioski o przyznanie świadczeń rodzinnych i dodatków do świadczeń rodzinnych
Fundusz Alimentacyjny
Wniosek o przyznanie świadczeń z funduszu alimentacyjnego
Karta Dużej Rodziny
Wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny lub wydanie duplikatu Karty Dużej Rodziny

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 12 lis 2015, 12:25

No właśnie ja już też dostałam pismo, że działają wnioski elektroniczne, co prawda w sygnity jest taka poczta gdzie wchodzisz i klikasz odbierz wiadomość i rozumiem, że gdyby był jakiś wniosek elektroniczny to po prostu by się tam pojawił? A proszę powiedzcie mi jak to działa, klient musi założyć konto na ePUAP by móc złożyć wniosek? Czy jak? Następnie co musi w ogóle zrobić by ten wniosek pojawił się u nas w programie SYGNITY? Czy my musimy mieć 2 aktywne zakładki w programie tj. ta o od Empatii to już certyfikat jest pobrany, ale musimy też mieć pobrany certyfikat do ePUAP by to wszystko działało? Proszę powiedzcie jak to działa, bo u nas nikt nic nie wie;o
empatia

Napisano: 12 lis 2015, 12:31

Co do Empatii to polecam tę instrukcję, napisaną przez pracownika jednego z OPS z jego perspektywy, a więc bardzo przystępnie i zrozumiale www.opsgoscieradow.pl/pliki/Instrukcja.pdf
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 12 lis 2015, 17:07

SYGNITY pisze:Wnioski elektroniczne już działają i Jednostka ma obowiązek odebrać wniosek złożony elektronicznie za pośrednictwem portalu Emp@tia.

SYGNITY pisze:Wnioski elektroniczne, które mają być uruchomione po 1 stycznia 2016 r.
Świadczenia Rodzinne [...]
To jest dział dotyczący świadczeń rodzinnych, a nie pomocy społecznej, więc proszę nie wprowadzać użytkowników w błąd, a potem w kolejnym swoim poście odwracać kota ogonem. Zadałem konkretne pytanie o podstawę prawną, a odesłano mnie do KPA. W obszarze świadczeń rodzinnych wnioski elektroniczne ruszają od stycznia, co też napisałem, a co szanowne sygnity w końcu potwierdziło.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 lis 2015, 17:22

empatia pisze:No właśnie ja już też dostałam pismo, że działają wnioski elektroniczne, co prawda w sygnity jest taka poczta gdzie wchodzisz i klikasz odbierz wiadomość i rozumiem, że gdyby był jakiś wniosek elektroniczny to po prostu by się tam pojawił? A proszę powiedzcie mi jak to działa, klient musi założyć konto na ePUAP by móc złożyć wniosek? Czy jak? Następnie co musi w ogóle zrobić by ten wniosek pojawił się u nas w programie SYGNITY? Czy my musimy mieć 2 aktywne zakładki w programie tj. ta o od Empatii to już certyfikat jest pobrany, ale musimy też mieć pobrany certyfikat do ePUAP by to wszystko działało? Proszę powiedzcie jak to działa, bo u nas nikt nic nie wie;o

komunikacja ePUAP po stronie jednostki, do wgrania do systemu to inna sprawa, nie jest konieczne, jednak umożliwi minimalizacji ilości zakupionych w OPS podisów kwalifikowanych gdzie poza dyrekcja sa inne osoby upoważnione do składania podpisów pod dokumentami- od razu zaznaczam, ze konfiguracja to sprawa bardzo skomplikowana i raczej żaden ośrodek tego jeszcze nie skonfirurował :) jestem na jaki 80 % :)
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x