ELMER, EWALU I INNI - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 07 gru 2015, 9:48

Co mam zrobić w sytuacji kiedy okazało się, ze wypłacałam dodatek na dojazd do szkoły za długo o kilka miesięcy tzn., przyznałam na za długi okres - wina pracownika przyznającego
świadczenie w decyzji. Czy jeżeli osoba, której wypłacono świadczenie może jeżeli się zgodzi zwrócić te świadczenie czy ja jako pracownik powinnam nawet jeżeli osoba ta wyraża chęć ich zwrotu? Jaki artykuł o uznaniu za nienależnie pobrane świadczenia powinnam dać? Czy dać art. 30 ust. 2 pkt 1 ustawy czy art. 30 ust. 2 pkt 4 ustawy?
Janja

Napisano: 07 gru 2015, 9:53

uchylasz i żądasz zwrotu .. pkt 4
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 9:55

Ewalu napisz mi po kolei krok po kroku jak to powinno być wszystko zrobione?
Janja

Napisano: 07 gru 2015, 9:59

pomału bo za dużo chaosu.
Przyznałeś coś o co strona się nie zwracała?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 10:02

Przynałam dodatek na dojazd o który strona się zwrocila we wniosku ale przyznałam na za długi okres, zamiast do stycznia przyznać to przyznałam do czerwca i osoba pobrała nienależnie za luty, marzec, kwiecień, maj i czerwiec.
Janja

Napisano: 07 gru 2015, 10:09

a dlaczego miałaś przyznać do stycznia?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 10:12

Sorki to chodziło o dodatek na kształcenie i rehabilitację. Orzeczenie było wydane do stycznia a przyznałam w decyzji do czerwca.
Janja

Napisano: 07 gru 2015, 10:13

coś chyba kombinujesz :lol: :lol: :lol:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 10:14

1. unieważniasz decyzję w SKO;
2. po unieważnieniu (unieważnią w tej części) robisz decyzję o NP i zwrocie:
Zgodnie z art. 30 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 28 listopada 2003 o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 poz. 114 ze zm.) za świadczenia nienależne uważa się świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego.
Zgodnie z art. 30 ust. 1 Ustawy z dnia 28 listopada 2003r. O świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2015 poz. 114 ze zm.) stanowi, iż osoba, która pobrała nienależnie zasiłek rodzinny, jest obowiązana do jego zwrotu.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 10:17

Nic nie kombinuje. Jestem zapracowana, przecież mamy gorący okres wydawania decyzji.
Janja

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x