Elmer, Ewalu i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 30 mar 2016, 13:13

Dnia 23.03.2016 r. przyszła mi, czyli OPS-owi z SKO decyzja uchylająca decyzję naszą w całości i przekazana sprawa do ponownego rozpatrzenia.Muszę przyznać stronie świadczenie, które odmówiłam stronie. Strona chciała na bliźniaki po 400 zł miesiecznie na każde dziecko a ja przyznałam łącznie 400 zł miesięcznie na dwoje dzieci. Co teraz powinnam dokładnie zrobić krok po kroku. Ile mam czasu na wydanie decyzji i wypłatę świadczeń? Czy powinnam pismem wszcząć postępowanie administracyjne w związku z wydaną przez SKO decyzją? Wcześniej przed wydaną przez OPS czyli moją decyzją wszczęłam postęp. admin.
Dajcia

Napisano: 30 mar 2016, 13:29

w żadne wszczecia sie już nie baw tylko wydaj decyzje jak najszybciej z najbliższym terminem wypłaty i tyle :) swoja droga jest coś takiego jak uchwała NSA do której powinnaś się zastosować
masterm

Napisano: 30 mar 2016, 13:33

masterm pisze:w żadne wszczecia sie już nie baw tylko wydaj decyzje jak najszybciej z najbliższym terminem wypłaty i tyle :) swoja droga jest coś takiego jak uchwała NSA do której powinnaś się zastosować
A od kiedy uchwała NSA jest źródłem prawa? To wyrok TK macie w dupie, a do uchwały chcecie się stosowac.
m&m

Napisano: 30 mar 2016, 13:38

o przepraszam ja tam wyroku TK w dupie nie mam :) i uchwały NSA w sprawie wysokości dodatku na bliżniaki też nie :)
masterm

Napisano: 30 mar 2016, 13:43

O jednym tylko Sopocie wiadomo, że się stosuje do wyroku, ale nie myślę, zebyś go reprezentował.
m&m

Napisano: 30 mar 2016, 13:51

SKO kazało się powołać na wyrok NSA i przyznać 2 dodatki po 400 zł na każde dziecko i koniec tematu.
Dajcia

Napisano: 30 mar 2016, 13:52

m&m pisze:A od kiedy uchwała NSA jest źródłem prawa?
uchwała nie jest żródłem prawa!!! uchwała jedynie wskazuje prawidłową wykładnię!!!
już nie mam siły czytać o tym źródle i zmienianiu ustawy uchwałą.... uchwała nie zmienia ustawy, uchwała interpretuje przepis, zdaniem madrych glów z obecnego brzmienia art. 10 wynika, że należy się po 400zł na każde dziecko i ja to przyjmuję. Nie ma co się z koniem kopać.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 mar 2016, 14:09

Tak, tylko że w przypadku uchwały NSA w sprawie rolników i świadczenia pielegnacyjnego z 2012 roku całkiem co innego czytało sie na tym forum. I wtedy jakoś ośrodki nie musiały się do niej stosowac i jej interpretacji.
Także obłuda goni obłudę.
m&m

Napisano: 30 mar 2016, 14:17

rolnikom dawaliśmy odmowy już tydzień po uchwale ;) i jak pamiętam na forum były różne głosy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x