Elmer i inne mądre głowy świadczenie pielęgnacyjne po odwoła - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 13 kwie 2016, 16:22

Witam Pani pobierała świadczenie pielęgnacyjne do 30.09.2015 roku ( syn skończył 16 lat ). W październiku przyniosła orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności i od tamtego czasu odwoływała się. W kwietniu przyniosła zmienione orzeczenie o zmianie stopnia niepełnosprawności na znaczny.W związku z tym należny jej się wyrównanie świadczenia za okres od października 2015 do marca 2016. Na ten czas odwołania kobitka zarejestrowała się w Urzędzie Pracy, żeby mieć ubezpieczenie, bo jest wdową, więc z wiadomych przyczyn nie mogła zostać z synem bez ubezpieczenia. Pani udała się do Urzędu Pracy, aby ją wyrejestrowano od X/2015 roku w związku ,że zmieniono synowi orzeczenie i ,że będzie ubiegać się o spłatę od października. W Urzędzie Pracy powiedzieli pani, że najpierw musi przynieść naszą decyzję przyznająca świadczenie wraz z wyrównaniem za okres od X/2015 to wtedy wyrejestrują ją wstecz od daty przyznania świadczenia tj. od X/2015. Co ja powinnam zrobić, proszę pomóżcie jak jest u was, może jest jakieś wyjaśnienie, co w takich przypadkach należy zrobić.
Asiula49

Napisano: 13 kwie 2016, 16:44

i dobrze jej powiedziała..przyznajesz świadczenie od X 2015 a pani z decyzją idzie do pup i tam na podstawie decyzji wyrejestrują ją wstecz :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2016, 17:04

Ewalu ona przyniosła mi dzisiaj zaświadczenie oo wyrejestrowaniu z dniem 11.04.2016, bo nie mogli z wcześniejszą datą, chcą najpierw naszą decyzję. Ponadto nasz radca dzisiaj oświadczył, że nie mogę wydać decyzji z wyrównaniem od X/2016 roku, bo na dzień wydania decyzji nie spełnia warunku art. 17 ust. 1 – "jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą itp i możemy tylko przyznać od daty wyrejestrowania, czyli od 11.04.2016, czy ma racje. Czy jest jakieś wyjaśnienie tej kwestii, aby mogła mieć mocne dowody, że można wydać decyzję z wyrównaniem , a potem urząd pracy ją wyrejestruje. kobietka jutro ponownie jedzie do Urzędu Pracy, jest załamana, że tego wyrównania może nie dostać.
Asiula49

Napisano: 13 kwie 2016, 17:06

A czy musisz do głupiego radcy chodzić z decyzjami?
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 13 kwie 2016, 17:08

no i dobrze chcą .. przyznaj to świadczenie od X 2015 ( jak spełnia wszystkie wymogi oczywiście )i zmień radcę ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2016, 17:14

Ja do naszego urzędowego nie chodzę od dawna bo jedyne czego się zawsze czepia to kropek, dużych liter itp. tak więc to bez sensu.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 13 kwie 2016, 17:16

mało powiedziane za każdym razem, jak mam taką trudną sprawę i rozmawiam z naszym radcą to mam wątpliwości, jeszcze jedno pani, która podpisuje decyzje również powiedziała, że nie podpisze mi decyzji, bo wg niej nie spełnia warunku nie podejmowania pracy lub rezygnacji pracy . Wiec szukam ratunku tutaj, może masz jakieś wyjaśnienie czy tak jest prawidłowo.gdzie mam jeszcze ewentualnie pytać.????
Asiula49

Napisano: 13 kwie 2016, 17:18

to pani co podpisuje niech się dowie .. może niech zadzwoni do UW ?
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2016, 17:22

Ewalu i tak zrobię zadzwonię jutro do UW powinnam uzyskać wyczerpująca odpowiedz. Dziękuję za pomoc może nie wszystko stracone i babeczka dostanie, szkoda mi jej, bo życie ja nie rozpieszcza :)
Asiula49

Napisano: 13 kwie 2016, 17:26

Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x