Elmer i inni bardzo proszę poratujcie w rozpaczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 sty 2016, 14:41

witam
uchyliłam decyzje na Zp ( 2 SZT)
OD DNIA ZAJŚCIA W ZYCIE KOORDYNACJI

decyzja sie uprawomocniła ja wysłalam do ROPSu dokumnetacje
a w tym czasie oni juz wysłali kolejne pismo ze kordynacja zachodzi jeszcze w innych okresach
dzownili i chca abym uchyliła decyzje w okresach od ... do i od.... do
decyzja uchylajaca decyzje pierwotna jest prawomocna
jak ja mam to zrobic ? pod dywan nie zamiote ;-)
jak powinno to byc prawdiłowo wykonane
wznownie postepowania ? w odniesieniu do decyzji uchylkajacej ? czy przyznajacej ZP ?
jak uchyle w okresach to co z decyzja ta uchylajaca nr 1 ?
jestem w kropce , błagam o pomoc .
Dominika GopS

Napisano: 13 sty 2016, 14:52

Może tak:
1) Postanowienie o wznowieniu postępowania , bo wyszły na jaw nowe okoliczności nie znane organowi, który wydawał decyzję ( chodzi o tą decyzję którą już wydałaś i jest prawomocna)
2) Decyzja
a)o uchyleniu pierwszej decyzji ;
b)-rozpatrzenie ponowne polegające na uchyleniu w tych okresach kiedy zachodzi koordynacja.
Renia 168

Napisano: 13 sty 2016, 14:55

zgodnie z art. 23a uchylamy decyzję tylko od dnia wystąpienia koordynacji. O tym co po tym dniu rozstrzyga marszałek bo on jest właściwy w sprawie, w której wystąpiła koordynacja.

To czego chcą to bezprawie ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 13 sty 2016, 15:18

Tom.
ja rozmawiała trzykrotnie z ROPSem i oni m 3 razy odsełali dokunety i nie chca mnie słuchac i chce bym uchyliła w okresach
i jeszcze krzycza ze biegnie termin a ja nic nie robie
wiec jestem w rozpaczy nie dosc ze tyle pracy to jeszcze taki wrzód na ..du...
Dominika GopS

Napisano: 13 sty 2016, 15:21

Renia 168

chyba sie zakręciłam w tym co ty piszesz

wznowienie postępowania w odniesnieu do decyzji pierowntje przyznajacej ? czy decyzji uchylajacej ?

potem wydać decyzje :
- i uchylic w poprawnych okresach ( tzn a raczej okresach które chce ROPS )
a co z decyzją uchylająca? ja tez uchylic ?
rany boskie
Dominika GopS

Napisano: 13 sty 2016, 15:24

jak nie uchylisz w okresach, to po wydaniu dec. przez marszałka będziesz musiała wydać swoją dec. przyznająca na te okresy które przysługiwały z twojej strony, więc ROPS dobrze ci podpowiada, bo oszczędzi Ci pracy ... czy to jest prawne czy nie ... ? to już inna bajka ;)
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2016, 15:27

no u nas też częste dyskusje z marszałkiem w tej sprawie :D my od roku odpowiadamy im, że my już na podstawie 23a ust 5 decyzję wydaliśmy i o ile data początkowa się nie zmienia to my już nic więcej nie zamierzamy z tym robić bo wkroczylibyśmy w kompetencje marszałka. A jak im się coś nie podoba to niech piszą na nas skargę na bezczynność do sądu czyco tam sobie chcą. Do tej pory o niczym takim nie wiemy :D
Zdaniem Sądu orzekającego w niniejszej sprawie, decyzja organu I instancji prawidłowo uchyla decyzję o przyznaniu zasiłku rodzinnego wraz z dodatkami do zasiłku rodzinnego od daty wskazanej w informacji (...) Centrum Polityki Społecznej jako daty zaistnienia - w myśl przepisów prawa wspólnotowego - uprawnienia do świadczeń rodzinnych na podstawie ustawodawstwa innego państwa.
Do wyłącznej kompetencji Marszałka Województwa należy bowiem wydanie decyzji administracyjnej w trybie art. 21 ustawy - dotyczącej sytuacji opisanej w art. 23a ust. 6 ustawy.
Madzix mylisz się chyba, marszałek ma obowiazek rozstrzygnąć cały okres od pierwszego dnia koordynacji do ostatniego łącznie z przerwami. Albo poprzez decyzję o prawie do świadczeń albo decyzję o NP. Przepisy o koordynacji zachodzą "w sprawie" a nie w okresowych kawałkach sprawy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x