otrzymaliśmy kompletną dokumentację (zawierającą "stare" zaświadczenie o bezskuteczności) z sąsiedniego OPS w związku z tym iż wierzycielka przeprowadziła się do naszej gminy, złożyła u nas nowy wniosek o przyznanie FA wraz z oświadczeniem o bezskuteczności egzekucji. Czy musimy wystąpić (zgodnie z ustawą) do komornika o nowe zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji? w rozporządzeniu jest mowa że ma dołączyć zaświadczenie lub oświadczenie o bezskuteczności, jednak zapis w ustawie o występowaniu do komornika o zaświadczenie nie został zmieniony (art. 3 ust. 3).
ok, dzięki za odp. ja nie mogę tylko zrozumieć co było intencją podczas wprowadzania "oświadczenia o bezskuteczności..." skoro przepis ustawy nakazuje występować do komornika o zaświadczenie o bezskuteczności. no chyba nie to żeby poznać nazwę organu egzekucyjnego, bo to można było uzyskać od strony na zwykłym papierze.
"tomson" - ja ZA KAŻDYM RAZEM jak mi inny OPS przysyła dokumenty z FA, to proszę wierzycielkę o dostarczenie nowego zaświadczenia o bezskuteczności. Moim zdaniem, to zaświadczenie powinno być akurat aktualne.