Elmer i inni pomocy-komornik - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 paź 2015, 14:31

Wysłam tak jak powinno byc: decyzje+ wniosek o przylaczenie+ inf. o reazlizacji decyzji wraz z informacją o zaległośc za okres 2014/2015. Dostalam od komornika wezwanie do usunięcia wadliwości wniosku... i nie powołał się na żaden art. tylko uzasadnił to w nastepujacy sposob: nie moze otrzymac prawidłowego biegu, poniewaz nie nadesłano tytulu wykonawczego bedacego podstawa do egzekucji. I wzywa mmnie do usuniecia wadliwosci w terminie tyg.
Prosze o pomoc ... co napisac... bo rozmawialam z nim i powiedzial ze to wadliwa ustawa i tyle
JUstaa

Napisano: 29 paź 2015, 15:11

he he wyślij mu pismo o sprecyzowanie żądania o jaki tytule wykonawczym mówi i co jest podstawą do wezwania
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2015, 15:29

Zacytuj w piśmie do komornika:
27.8a. Egzekucja należności, o których mowa w ust. 3, jest prowadzona na podstawie decyzji, o której mowa w ust. 8 pkt 1, bez konieczności zaopatrywania jej w klauzulę wykonalności.
Ja dostałam wezwanie do uzupełnienia braków wniosku poprzez dołączenie "dokumentu potwierdzającego wybór osoby pełniącej funkcję Wójta Gminy" 8-)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2015, 16:38

Mówię wam masakra..... i jeszcze krzyczy... i powiedział, że jak mi się nie podoba to mogę skargę do sądu napisać
Justaa

Napisano: 30 paź 2015, 8:31

i to zrób jak ci umorzy lub odmówi postępowania
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2015, 9:20

Komornik ma rację - ustawa jest wadliwa.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2015, 9:28

i w związku z nie należy jej stosować :lol:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2015, 10:06

Elmer zacznij myśleć samodzielnie.

Istotą egzekucji jest przymuszanie do wypełnienia obowiązków które nie zostały wykonane w terminie.

Ustawa FA zawiera zapis, że należności przypadające od dłużnika alimentacyjnego podlegają ściągnięciu
w drodze egzekucji sądowej. Tak więc dlatego, żeby można było stosować przymus wykonania
obowiązku musi istnieć należność przypadająca od dłużnika alimentacyjnego która nie została
zapłacona w terminie.

Dokumentem potwierdzającym istnienie takiej należności jest tytuł wykonawczy .

Jeżeli z decyzji o przyznaniu świadczeń z FA nie wynika obowiązek zapłaty przez DA konkretnej
kwoty w konkretnym terminie to faktycznie to komornik nie ma podstawy do stosowania przymusu.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2015, 10:07

ja się nie kłócę o to, że ustawa nie jest wadliwa. Ja się kłócę o to, że ty nawołujesz by ją nie stosować a komornik wymyśla dziwne pisma, których nawet uzasadnić nie potrafi.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x