Elmer i Inni - zapoznanie z dokumentami z Empatii - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 lut 2017, 12:18

wczoraj mój Kierownik kazał nam w 500+ i w SR brać od ludzi oświadczenia że zapoznali się z dokumentami z empatii np. ZUS, MF, PESEL itd. że niby jak się ktoś odwoła
robicie tak ????
macie jakiś wzór tego oświadczenia ???
+mały opsik

Napisano: 23 lut 2017, 13:01

mój kiero nie wpada na takie szalone pomysły
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2017, 13:51

Chodzi o to, że przed wydaniem decyzji klient powinien być poinformowany o tym, że zgodnie z art. 10 § 1 KPA ma możliwość czynnego udziału w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji w sprawie świadczenia wychowawczego (500+) możliwość wypowiedzenia się, co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żąda.
Wiąże to się z tym że cześć dokumentów pozyskujemy sobie sami.
W razie odwołania od decyzji SKO to sprawdza.
abc1

Napisano: 23 lut 2017, 19:35

abc1 pisze:Chodzi o to, że przed wydaniem decyzji klient powinien być poinformowany o tym, że zgodnie z art. 10 § 1 KPA ma możliwość czynnego udziału w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji w sprawie świadczenia wychowawczego (500+) możliwość wypowiedzenia się, co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żąda.
Wiąże to się z tym że cześć dokumentów pozyskujemy sobie sami.
W razie odwołania od decyzji SKO to sprawdza.
Dokładnie o to chodzi, macie jakieś wzór takiego oświadczenia????
+mały opsik

Napisano: 23 lut 2017, 20:51

To nie jest oświadczenie tylko pismo,które osoba ma dostarczone \wysyłamy je albo odbiera osobiście\. My robimy to we wszystkich decyzjach odmownych na wypadek gdyby strona się odwoływała.
abc1

Napisano: 23 lut 2017, 21:48

wiem o co chodzi (10 kpa) ale, nie zgadzam się z taką interpretację i moje SKO również nie jest tak szalone
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2017, 8:35

Chodzi pewnie o to że pewnie nie wysyłacie pism informujących np. o przygotowaniu decyzji odmownych albo przy wszczęciach postępowania w sprawie uchyleń z adnotacją że przed wydaniem takich decyzji lub w trakcie postępowania strona ma prawo zapoznać się z aktami sprawy.
szarak

Napisano: 24 lut 2017, 9:15

Przykład takiego pisma.
GOPS w ………informuje Panią/Pana, że w związku z art. 10 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. KPA (j.t. Dz.U z 2016r. poz. 23 ze zm.) ma Pani/Pan możliwość czynnego udziału w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji w sprawie świadczenia rodzinnego możliwość wypowiedzenia się, co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszenia żądań w ciągu 7 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma.

jak mi strona to odbierze to wydaję decyzję uchylającą (tam gdzie np. jest uzyskanie dochodu)odmowną.
abc1

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x