Elmer, jesteś? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 18 lut 2016, 10:23

Chodź na chwilę, mam kilka pytań. Tylko daj znaka, żeś jest, bo mi się nie chce na darmo pisać (mam kawę do wypicia) ;)
kawa i ciasto

Napisano: 18 lut 2016, 14:34

ELMER! Pobudka :D
kawa i ciasto

Napisano: 18 lut 2016, 15:01

dobra, dobra, po co tak nerwowo
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2016, 15:12

A bo mi kawa stygnie.

Słuchaj to. Klientka pod koniec stycznia złożyła wniosek na FA i dołączyła zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji świadczeń alimentacyjnych. Wysłałam wniosek do KS o przesłanie zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji alimentów, zgodnie z nowym rozporządzeniem.
KS olał mnie ciepłym moczem.
Termin rozpatrzenia wniosku powoli się zbliża, tak samo jak wypłaty a klientka w czarnej d...
Tak sobie zagryzam ciacho i myślę... czy nie wziąć od niej oświadczenia zgodnie z załącznikiem nr 7 i bazować na starym zaświadczeniu pro forma? Wydać decyzję, w międzyczasie jak przyjdzie nowe zaświadczenie (wątpię, ten KS mnie nie lubi z wzajemnością i robimy sobie pod górkę ile wlezie) dołączyć do akt i już?
Co byś zrobił w tej sytuacji?
kawa i ciasto

Napisano: 18 lut 2016, 15:18

złożył skargę na komornika (wcześniej bym do niego zadzwonił) jak minęło 14 dni od odebrania.
Ewentualnie nasłał na niego klientkę
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2016, 15:21

No dobra, skarga skargą ale co z wnioskiem klientki? Czy ona ma być pokrzywdzona w tej sprawie?
Jak myślisz, mogę bazować na oświadczeniu? KS stwierdzi (jak to poprzednio bywało), że "zostało wysłane, czekać".
kawa i ciasto

Napisano: 18 lut 2016, 15:29

KS ma 14 dni, więc nawet dyliżansem pocztowym dojdzie do 30 dni byś mogła wydać decyzje.
Na oświadczeniu nie możesz bazować
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2016, 15:36

Elmer pisze:Na oświadczeniu nie możesz bazować
Dzięki, o to mi chodziło. Do wydania decyzji mam jeszcze chwilę ale do wypłat już nie, więc stąd te myślowe kombinacje.

No dobra, teraz jeszcze mi powiedz, czy piszesz jakieś informacje do KS albo OWW w momencie, gdy dłużnik nie przylazł, decyzja o uchylaniu jest, więc nie składasz wniosku o ściganie i nie zabierasz dziadowi prawka - jak to rozwiązałeś? Opierać się na art. 3 ust. 7 i kierować suchą informację, że toto nie przylazło i wobec art. 5a ust. 2 w konsekwencji do ust. 3b siedzimy i pijemy kawę?
kawa i ciasto

Napisano: 18 lut 2016, 15:40

Opierać się na art. 3 ust. 7 i kierować suchą informację, że toto nie przylazło i wobec art. 5a ust. 2 w konsekwencji do ust. 3b siedzimy i pijemy kawę
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2016, 15:42

:)
Pamiętaj, że wiszę Ci dobrego browara.
kawa i ciasto

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU