elmer, kb i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 mar 2014, 15:45

Kobieta składa wniosek o ZR. Jej mąż zobowiązany jest do płacenia alimentów na rzecz dziecka z poprzedniego związku. Facet jest dłużnikiem alimentacyjnym. Załączyli do wniosku potwierdzenia bankowe zapłaty tych alimentów do komornika (łącznie za 2012 roku 350zł) i na konto OPS spłata funduszu - 300 zł. Czy mogę odliczyć od dochodu rodziny całą kwotę 650?
~saga

Napisano: 05 mar 2014, 16:12

hmm nie wiem czy swiadczenia z funduszu mozna uznac za zaplacone alimenty i o nie pomniejszyc dochod...gdybym miala taka sprawe to chyba bym odjela tylko to co bylo alimentami z nazwy (choc nie mam przekonania,ze tak na pewno nalezy zrobic), byc moze mozna tu domniemywac,ze skoro fa jest swidadczeniem wyplacanym w zastepstwie alimentow za dluznika to zwrot przez niego tych wyplaconych swiadczen jest zwrotem alimentow
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2014, 16:17

Moim zdaniem nie można. Świadczenia z funduszu to nie alimenty.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2014, 16:21

a swoją droga jak nie odliczysz to co odmowe dostaną?
~HH

Napisano: 05 mar 2014, 16:22

jak wpłaca do komornika to alimenty jak no konto ops to nie ??

nie zajmuję się fa ale z tego co wiem jak dłużnik wpłaci na konto ops to trzeba poinformować komornika i on to zalicza na poczet alimentów
~ewalu

Napisano: 05 mar 2014, 16:28

odliczamy tylko alimenty
~bogus

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x