Elmer podpowiedz - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 25 cze 2015, 15:03

Mam jeszcze jedną taką sytuację
Pani X we wrześniu 2014 r. złożyła wniosek w związku z ustawą dotycz zasiłku dla opiekuna i dostała odmowę bo świadczenie pielęgnacyjne nie wygasło z mocy prawa tylko orzeczenie było wydane do 30czerwca 2013 r. SKO utrzymało w mocy decyzję odmowną, a Pani X odwołała się do sądu i sprawa jest w toku. W listopadzie 2014 r. ta sama Pani X w związku z wyrokiem Trybunału złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i w tej sprawie na jej wniosek zostało wydane postanowienie o zawieszeniu postępowania w oparciu o art. 98 kpa. Wszystkie te czynności przeprowadził OPS w którym mieszkała Pani X. Ale Pani X przeniosła się do mojej Gminy i zostały mi przesłane na razie dokumenty dotyczące świadczenia pielęgnacyjnego bo z zasiłku dla opiekuna akta są w sądzie. Czy po rozstrzygnięciu sprawy przez sąd mogę podjąć postępowanie zawieszone przez inny organ ?
*Grażyna

Napisano: 25 cze 2015, 15:10

wg mnie właściwy do podjęcia zawieszonego postępowania jest ten organ co zawiesił postępowanie. Dopiero potem może przekazać sprawę.
KPA:
Art. 97. § 1. Organ administracji publicznej zawiesza postępowanie:

1) w razie śmierci strony lub jednej ze stron, jeżeli wezwanie spadkobierców zmarłej strony do udziału w postępowaniu nie jest możliwe i nie zachodzą okoliczności, o których mowa w art. 30 § 5, a postępowanie nie podlega umorzeniu jako bezprzedmiotowe (art. 105);

2) w razie śmierci przedstawiciela ustawowego strony;

3) w razie utraty przez stronę lub przez jej ustawowego przedstawiciela zdolności do czynności prawnych;

4) gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd.

§ 2. Gdy ustąpiły przyczyny uzasadniające zawieszenie postępowania, organ administracji publicznej podejmie postępowanie z urzędu lub na żądanie strony.

https://www.biznes.gov.pl/opisy-procedu ... stepowania
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 cze 2015, 15:13

Oni zawiesili z art. 98 kpa i sru do mnie.
Dobijające posyłają mi same zakały :( :( :(
*Grażyna

Napisano: 25 cze 2015, 15:14

lubią cię :D
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU