Elmer pomóż obniżenie alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 25 lip 2017, 9:04

Art. 29. 1. Zmiany w wysokości świadczeń z funduszu alimentacyjnego na skutek zmiany wysokości zasądzonych alimentów dokonuje się po wpływie tytułu wykonawczego do komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne od miesiąca, w którym nastąpiła zmiana wysokości zasądzonych alimentów.

2. W przypadku gdy osoba uprawniona otrzymała w okresie od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do komornika sądowego świadczenia z funduszu alimentacyjnego w wysokości wyższej niż zasądzone alimenty za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2017, 9:19

Za całym szacunkiem ale nie trzeba do mnie pisać powiększoną i czerwoną czcionką. Znam ustawę. Ale to że w art. 29 jest odnośnik do art. 23 czyli o zwrocie to nie znaczy wg. mnie że to są nienależnie pobrane świadczenia. Znaczy to że ma obowiązek zwrócić nam i mamy obowiązek stosowanie egzekucji administracyjnej.Proszę o zapoznanie się z definicją nienależnie pobranych świadczeń. Chyba, że się mylę to proszę o naprowadzenie na prawidłowe tory.
jolka2
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 14:35
Zajmuję się: FA

Napisano: 25 lip 2017, 9:27

Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
ale ja jestem złośliwy....
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 lip 2017, 12:50

zawsze mozesz wznowic postępowanie (jesli dobrze pamietam to na par. 8) co ułatwi sprawę w kncu decyzja która wydałas została wydana w opraciu o wyrok ktory został zmieniony badz uchylony. wowczsa na nowo przyznasz swiadczenia juz wprawidlowych okresach i wysokosciach a pozniej NP na literke d (o ile dobrze pamietam tam jest mowa o wznowionym postępowaniu).
yomica
Praktykant
Od: 07 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: FA

Napisano: 26 lip 2017, 12:53

Kpa stosujesz w sprawach nieuregulowanych przez naszą ustawę. Ten przypadek jest uregulowany. Robisz zwykłe NP bez odsetek. Stosuje się odpowiednio. Nie wyważanie otwartych drzwi
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x