Elmer pomóż. Wierzycielka mieszka w Niemczech - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 paź 2014, 14:09

Witam.

mam taki nietypowy wniosek. otóż złożyła mi wierzycielka wniosek na Fa, we wniosku zapisała swój adres zameldowania w Polsce ale dzieci wpisała że uczą sie w Niemczech ( gimnazjum Essen). wiem ze już od dwóch lat mieszka w Niemczech i tam prowadzi swoje gospodarstwo,,, ale mimo to złożyła tutaj wniosek na fundusz bo niby jej się należy ( "taka informację dostałą ")
- w oświadczeniu ( poprosiłam ja o wypełnieniu) napisała mi że rozlicza się w Niemczech
co w takim przypadku mam zrobić ?

bo dla mnie to decyzja odmowna chociażby z tytułu ze twierdzi ze nie pracuje i nie osiąga dochodu za granica a ja nie wiem czy prawda taka jest a w Polsce nie składała rozliczenia ( brak dochodu )
.. co w takim przypadku zrobić ???????????????????
Proszę o pomoc ... może ktoś miał już taki przypadek
becia2

Napisano: 06 paź 2014, 15:05

Czy nikt mi nie pomoże?????????????????????????????
becia2

Napisano: 06 paź 2014, 19:58

MAM TAKI SAM PRZYPADEK, MOŻE MA KTOŚ DECYZJE ODMOWNĄ?
TINTA

Napisano: 06 paź 2014, 21:04

art. 1a. 1. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują:

1) obywatelom polskim;

2) cudzoziemcom:

a) (uchylona)

b) jeżeli wynika to z wiążących Rzeczpospolitą Polską umów dwustronnych o zabezpieczeniu społecznym,

c) przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej oraz zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. poz. 1650),

d) przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z uzyskaniem statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej.

2. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobom, o których mowa w ust. 1, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres świadczeniowy, w którym otrzymują świadczenia z funduszu alimentacyjnego, chyba że dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 07 paź 2014, 8:20

wezwanie do złożenia wyjaśnień i dokładne ustalenie adresu
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2014, 15:46

we wniosku napisała mi że adres w Polsce ale dzieci ucza sie w Niemczech ... i co z tym fantem ?????
Becia2

Napisano: 07 paź 2014, 15:48

TINTA pisze:MAM TAKI SAM PRZYPADEK, MOŻE MA KTOŚ DECYZJE ODMOWNĄ?
z chęcią tez bym prosiła o taka decyzję :(((
Becia2

Napisano: 07 paź 2014, 15:51

Elmer pisze:wezwanie do złożenia wyjaśnień i dokładne ustalenie adresu
Wielkie dzięki :-)
Becia2

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x