Elmer -prosę o pomoc (zaginiona) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 cze 2015, 10:42

Cześć- proszę o pomoc.
Decyzja przyznająca mamie SR i FA wydana w X 2014r. na troje dzieci. W dniu 08.06.2015r. dostarczono postanowienie sądu o umieszczeniu 2 małoletnich w pieczy zastępczej. Matka po rozwodzie, w dniu orzekania o pieczy zastępczej przebywała na "detoksie", odmówiła leczenia i przepadła. Najstarszy syn zgłosił zaginięcie matki na policji.
Jak wstrzymać wypłatę świadczeń. Czy wystarczy na podstawie art.28 ust.1 ustawy o SR wezwać do złożenia wyjaśnień co do aktualnego składu rodziny i aktualnego dochodu rodziny. Jeżeli będzie awizowane wezwanie 2 krotnie to uznać to za prawidłowo doręczone i wstrzymać wypłatę (przelew) Czy zwrócić się do Policji o dokument potwierdzający zgłoszenie jako osoby zaginionej i na tej podstawie wstrzymać. Za odpowiedź serdecznie dziękuję.
mamira

Napisano: 10 cze 2015, 10:46

najstarszy syn ma ile lat?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2015, 10:56

Najstarszy 22 i został pieczą zastępczą nad 2 małoletnich. Młodszy 20 zdawał w br. maturę, SR przyznane na matkę do 31.08.2015r. Fa przyznane na niego, w składzie rodziny matka i 2 młodszych. Matka pracowała zarabiając 1700 netto. Proszę o telefon 18 4484234
mamira

Napisano: 10 cze 2015, 11:48

ja bardzo nie rozumiem dlaczego na matkę była wydana decyzja w takim wypadku.
20 latek nie potrzebuje już pieczy zastępczej więc też nie rozumiem wyroku o umieszczeniu w pieczy zastępczej.
Jak osoba jest zaginiona to jej i dochodu nie uwzględniasz - par. 10 pkt 2 rozporządzenia.

Osoby pełnoletnie dalej pobierają fundusz. Osoby niepełnoletnie, które są w rodzinie zastępczej nie mogą pobierać. Decyzję należy uchylić. Kto jest opiekunem prawnym osoby nieletniej?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2015, 12:41

Żle podałam w pierwszym pytaniu. Oczywiście ,ze na SR wydana decyzja jest na 3 dzieci, na FA na 2 małoletnich dla matki a oddzielna na pełnoletniego. W spokrewnionej pieczy zastępczej umieszczone 2 małoletnich. Brat który pełni pieczę zastępczą nie wie czy jest opiekunem prawnym. Zapytam w sądzie.
mamira

Napisano: 10 cze 2015, 12:43

zasiłek rodzinny uchylasz
FA na małoletnie uchylasz
FA na pełnoletniego płacisz
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2015, 12:51

Dziękuję, ale ja mam problem jak to począć. czy wysłać wezwanie zgodnie z art.28 ust.1 ustawy o SR. Jak nie odbierze po 2 awizowaniu uznać za prawidłowo doręczone, czy ściągnąć z Policji pismo o zgłoszeniu za zaginioną i nie wystawiać decyzji tylko wstrzymać w komputerze.
mamira

Napisano: 10 cze 2015, 13:03

pomału.
Pierw ustal tego opiekuna. Jak jest (a raczej jest) to jemu wysyłasz wszczęcie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2015, 13:29

Nie ma i nie będzie opiekuna prawnego. Dodzwoniłam się do sadu. Po zakończeniu postępowania dzieci zostaną umieszczone na stałe w rodzinie zastępczej(obecne postanowienie -tymczasowe) lecz nie będzie ustalonego opiekuna bo rodzice mają ograniczoną władzę rodzicielską. Zdobyłam dokument potwierdzający rozwiązanie umowy zlecenie matki. Może pełnoletni uzupełni wniosek o FA (zmieniający skład rodziny) i pozostawi siebie i matkę a ja utracę dochód. Rodzinnego nie dam radę uratować. Bardzo dziękuję.
mamira

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x