Elmer, RR proszę o radę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 sty 2014, 11:06

zwątpiłam i chcę się upewnić:)
czy mogę przyjąć wniosek na fa, zawiesić postępowanie do czasu dostarczenia zaśw. o bezskuteczności egzekucji i wyrównać później świadczenia z fa?

sprawa wygląda tak:
pani 30grudnia 2013 dostała wyrok, zasądzający alimenty od lutego 2013r. wczoraj złożyła sprawę do komornika i chce u mnie złożyć od razu wniosek na fa żeby jej nie przepadły za dwa miesiące alimenty.
czy mogę przyjąć ten wniosek, zawiesić postepowanie do czasu otrzymania zaśw. o bezskuteczności egzekucji i jak już je otrzymam to jej wypłacić od stycznia?
~Ilonka

Napisano: 22 sty 2014, 11:42

nie, jak przyjmiesz wniosek to musisz odmowic przyznania prawa do swiadczen, bo na obecna chwile nie ma bezskutecznej egzekucji
najpier musi dwa miesiace egzekucja byc bezskuteczna aby od tego momentu - gdy mina 2 m-ce - dostac fa
~...

Napisano: 22 sty 2014, 11:47

tylko jak ja tak mówie do \"koleżanek\" z opsu to one mnie nie rozumieją i to one nasyłają te Panią, nie wiem jak mam im to wytlumaczyc :/
~Ilonka

Napisano: 22 sty 2014, 12:05

Jak przyjełaś już wniosek to daj odmowę i nikomu nie tłumacz się a jak nie rozumieją to ich sprawa.
~Dorcia

Napisano: 22 sty 2014, 12:12

do wniosku o fa nalezy dolaczyc zaswiadczenie lub oswiadczenie o bezskutecznej egzekucji...pani nie dolacza go nie dlatego,ze inny organ nie moze go wystawic w ustawowym terminie , tylko dlatego,ze egzekucja poki co nie jest bezskuteczna, z tego samego powodu pani nie zlozy oswiadczenia,ze jest bezskuteczna...reasumujac:) nie spelnia na obecna chwile przeslanek koniecznych do otrzymania prawa do fa od stycznia
zawieszenie postepowania nie ma tu sensu,bo nawet po uplywie tych 2 miesiecy, kiedy w marcu dostaniesz zaswiadczenie o bezskutewcznosci - to swiadczenia i tak beda przyslugiwac od marca, to jest od miesiaca kiedy ta egzekucja stala sie taka jak powinna:) swiadczenia za styczen i luty i tak beda do odmowy,bo w tym czasie egzekucja jeszcze nie byla bezskuteczna
kolezanki z ops niech lepiej sie zajma swoja robota;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x