Elmerku i inni POMOCY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 gru 2015, 15:38

Pomocy .
Mam dłużnika obcokrajowca (postępowanie przez sąd okręgowy).
Wysłałam do komornika sądowego właściwego ze względu na zamieszkiwanie wierzycielki , wniosek o wszczęcie postępowania wobec tego dłużnika.
Komornik mi odesłał wniosek z krótką adnotacją, że zwraca wniosek bowiem kancelaria nie prowadzi postępowania przeciwko takiemu dłużnikowi .
Co mam dalej zrobić?
nitta

Napisano: 22 gru 2015, 15:58

pić kawę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2015, 16:02

A poza piciem kawy co mogę zrobić.
Za chwilę kierowniczka będzie mnie straszyła dyscypliną budżetową.
A gdzie znajde ten zapis że można sobie wybrać dowolnego komornika do prowadzenia SPRAWY
nitta

Napisano: 22 gru 2015, 16:11

w naszej ustawie nie ma takiego zapisu. Jest w ustawie o komornikach
Zgodnie z ustawą o komornikach sądowych i egzekucji (art. 8 ust. 1) komornik działa na obszarze swojego rewiru komorniczego (właściwość Sądu Rejonowego, przy którym komornik działa). Jednak zgodnie z ustępem 5 art. 8:

Wierzyciel ma prawo wyboru komornika na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z wyjątkiem spraw o egzekucję z nieruchomości oraz spraw, w których przepisy o egzekucji z nieruchomości stosuje się odpowiednio. W przypadku wyboru komornik działa poza obszarem swojego rewiru komorniczego.

Ten zapis nie znajduje jednak uzasadnienia dla nas gdyż tutaj nie ma komornika właściwego.
Aby skierować sprawę do komornika w Polsce, dłużnik musi mieć miejsce zamieszkania/pobytu w Polsce, ewentualnie - w pojedynczych przypadkach - nieruchomość lub ruchomości na terenie kraju. Z opisywanej sytuacji nie wynika, że dłużnik ma majątek w Polsce. Jak sprawę prowadził sąd to znaczy, że nie ma komornika właściwego
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2015, 16:20

dzięki elmerku.
Na ciebie zawsze można liczyć
nitta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU