Elmerku poratuj!: - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 lip 2015, 12:50

Pani poszła do pracy w kwietniu 2014 r. za maj dochód i przekroczyła więc uchyliłam od 1 czerwca do września- 2015 r. 1. Nie dawno w maju zgłosiła że poszła wtedy do pracy (obudziła się ) więc jej zrobiłam NP.
Odsetki liczę od 1 czerwca 2014 r. czyli pierwszy dzień m-ca po m-cu w którym przestała być uprawniona nie maj tylko czerwiec 2014 dobrze :?:
2. Jeśli potrącam jej z bieżących (od czerwca 2015 r. do września 2015 r. samą kwotę główną wiem że źle)więc na dzień wydania decyzji kwota odsetek wyniosła od czerwca 2014 r. do teraz 120 zł 9dnia wydania decyzji O NP), no i jak ona tych odsetek nie wpłaciła to jak teraz policzyć jak dziś chce wpłacić w lipcu :?: to już nie będzie 120 zł. Ale jak co miesiąc potrącam i zostaje wpłacone to jak policzyć :?:
3. Czy wogle powinnam inaczej liczyć odsetki jak decyzja O NP w 2015 r. (na dzień odsetek) to od 1 czerwca 2014 r. do dnia spłaty czyli do czerwca 2015 r. (15 dzień wypłaty) od lipca 2015 r. do dnia spłaty czyli do lipca 2015 r. od sierpnia 2014 r. do 15 sierpnia (dzień spłaty) 2015 r. idt. JAK TO ROZWIĄZAĆ :?:
NowaJA,

Napisano: 13 lip 2015, 13:05

uchylałaś decyzję wykonaną w całosci? czy wszczęłaś od razu np?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2015, 13:12

Uchylałam wszystko zrobiłam tak jak należy uchyliłam wszcz,dec o np, wszcz. dec. o zwr. Czy powinnam tak:
decyzja o zwrocie i napisać na dzień wydania decyzji tyle wynoszą: od całejk wypłaconej kwoty (za czerwiec wrzesień 2014 r.) a odst. np. 20 zł. A odsetki liczyć tak w 2014 r. w czerwcu wypłaciłam kwotę więc ods. liczę od 1 lipca do dnia decyzji o zwrocie czy do dnia spłaty :?: , sierpień 2014 r. wypłacone- odst. liczę od 1 września, wrzesień wypł. liczę od 1 paźdz itd.Jak powinno być to dobrze :?: Bo spłata następuje z bieżących swiadczeń miesięcznie kwota główna po 300 zł więc problem jak te odsetki policzyć :?: :?:
NowaJa,

Napisano: 13 lip 2015, 13:14

a kiedy uchylałaś? jak decyzja była jeszcze w obiegu? trochę długo trwa ta procedura.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2015, 13:38

Ale ja nie pytam nic o uchylenie pytam NIE DAWNO MI PANI zgłosiła temu tyle trwa :(

was o POMOC JAK TE ODSETKI NALICZYĆ JA WY ROBICIE ZASTĘPUJE KOLEŻANKĘ KURDE POMOŻECIE MI :?: :?: :?: JAK TO POWINNO WYGLĄDAĆ SYTUACJE OPISAŁAM PANI POBRAŁA 2 tys. w 2014 roku od czerwca do września. Jak te odsetki naliczyć :?: :?: potrącam z bieżących teraz w 2015 r.
NowaJa.

Napisano: 13 lip 2015, 14:21

Jest problem, bo odsetki powinnaś liczyć do dnia spłaty, a spłaty już miały miejsce - (dlatego trzeba każdą spłatę rozbijać proporcjonalnie), czyli w zasadzie nie ma podstawy do wyliczenia odsetek na chwilę obecną. Ja bym jeszcze raz rozksięgował stare wpłaty w systemie na należność główną i odsetki i dalej potrącał to co zostało. Nie wiem na jakim programie pracujesz, ale w moim da się to zrobić (zeto).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2015, 14:32

pytam o uchylenie, bo jeśli uchylałaś po 31.10.2014 to była zła procedura. A jesli przed to było okey;-)
NowaJA, pisze:Odsetki liczę od 1 czerwca 2014 r. czyli pierwszy dzień m-ca po m-cu w którym przestała być uprawniona nie maj tylko czerwiec 2014 dobrze :?:
pierwszy nienalezny miesiac to był czerwiec, a więc odsetki liczysz od 01.07.2014 do dnia potrącenia. ZAwsze powinnas robic proporcje.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2015, 14:40

Dlaczego zła procedura :?: uchylałam w tym roku czyli po 31.10.2014 roku. bo teraz niedawno Pani mi zgłosiła.
No dobra czyli jak wydaje decyzję o zwrocie to na dzień wydania decyzji liczę odsetki prawda :?: Ale jak :?: Bo spłata z bieżących więc na dzień wydania decyzji nie ma jeszcze wpłaty dopiero po. I potrącam więc pytam jak powinno się zrobić dobrze bo w decyzji też coś muszę napisać prawda :?: Chyba tak NP za czerwiec ods. od lipca do kiedy :?: odst. od sierpnia do kiedy :?: O to mi chodzi bo teraz akurat są potrącane z bieżących
NowaJa

Napisano: 14 lip 2015, 13:36

Podpowie mi ktoś pomoże jestem nu nowa :( :( :( :(
NowaJa

Napisano: 14 lip 2015, 13:53

To może tak. Wyliczając odsetki i pisząc decyzję w ogóle się nie przejmuj spłatami. Odsetki się liczy zgodnie z ustawą tak jak mówisz - NP za czerwiec, odsetki od lipca do dnia spłaty (dnia wydania decyzji), NP za sierpień - odsetki od września do dnia spłaty (dnia wydania decyzji) itd. Nie wiem jak to jest w sygnity, ale musi być jakiś mechanizm naliczania odsetek, bo przecież na piechotę to by była mordęga - od wypłat z każdego miesiąca są przecież inne odsetki. Więc liczysz to, wpisujesz w decyzję i tyle. Zamykasz jeden temat. Jeśli strona ma jakieś świadczenia to po uprawomocnieniu tej decyzji, jeśli nie było żadnej wpłaty, ani podania o rozłożenie na raty itp. potrącasz 100% z bieżących wypłat, musi istnieć jakiś mechanizm pozwalający to rozksięgować na należność główną i odsetki, chyba, że jest jakiś wzór który pozwala to policzyć ręcznie i wprowadzić w program. Mój program przykładowo - dla wpłaty 100zł, rozksięgowuje 70 na należność główną i 30 na odsetki, ale to też jest zależne od wysokości tych odsetek i terminu spłaty - ten przykład wyżej ma termin spłaty całości w 2025, dla gościa który ma go teraz w lipcu 2015 wylicza 90zł na należność główną i 10 na odsetki. Nie wiem naprawdę jak to policzyć ręcznie przy tylu zmiennych.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x