Elmerze, jak to w końcu jest? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 maja 2016, 15:31

Czy dłużnicy mogą nam wpłacać pieniądze z funduszu czy nie? A jeśli nie to dlaczego?
Zosia69

Napisano: 18 maja 2016, 22:28

Jeśli mogę...
Na pewno mogą nam wpłacać. O takich wpłatach należy każdorazowo informować KS z rozbiciem na należność gł. i odsetki.
Niestety, na ostatnim szkoleniu Mazurkiewicz mówił, że należy odesłać KS jego "działkę" -osobiście trudno mi się z tym pogodzić, bo KS tej wpłaty nie wyegzekwował, ale chętnie poczytam Wasze opinie na ten temat.
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
makam
Stażysta
Od: 15 lut 2016, 23:09
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 8:40

Informowałam zawsze komornika sądowego i o wpłacie od dłużnika i o wpłacie z egzekucji administracyjnej. Właśnie po szkoleniach prosiłam grzecznie dłużników żeby wpłacali do komornika, ale trafił mi się dłużnik który chce płacić do nas, a mi już brakuje argumentów że nie może.
Zosia69

Napisano: 20 maja 2016, 8:49

ja nie informowałam komorników o wpłatach. czy mogę to zrobić ,,zbiorowo'' - w sensie nadrobić nie wysłana informację kto ile i kiedy?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 20 maja 2016, 9:33

Plota o tym, że niby dłużnicy nie mogą wpłacać zwrotów bezpośrednio do OWW to bzdura.
Ten kiepski żart wymyślono przy okazji zmiany ustawy, ktoś rzucił hasło i nawet ja się dałam na to nabrać, na szczęście skończyło się na 1 odsyłce zwrotu i więcej w to bagno nie brnęłam.
KS są takiego samego zdania jak ja.
Poza tym w listopadzie ministerstwo zajęło stanowisko w tej sprawie informując, że żaden przepis nie nakazuje OWW zwrotu wpłat do komornika. Mamy je rozliczać zgodnie z ustawą i informować o wpłacie KS.
Informowanie o wpłatach bezpośrednich to też nie jest żadna nowość, to był obowiązek od samego początku. Kiedyś robiłam to raz w roku, potem kwartalnie a obecnie na koniec miesiąca zbieram wszystkie wpłaty bezpośrednie i wysyłam info do KS.
kawa i ciasto
Referent
Od: 02 mar 2016, 14:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x