Jeśli mogę...
Na pewno mogą nam wpłacać. O takich wpłatach należy każdorazowo informować KS z rozbiciem na należność gł. i odsetki.
Niestety, na ostatnim szkoleniu Mazurkiewicz mówił, że należy odesłać KS jego "działkę" -osobiście trudno mi się z tym pogodzić, bo KS tej wpłaty nie wyegzekwował, ale chętnie poczytam Wasze opinie na ten temat.
"Przeciwności losu uczą mądrości, powodzenie ją odbiera"
Informowałam zawsze komornika sądowego i o wpłacie od dłużnika i o wpłacie z egzekucji administracyjnej. Właśnie po szkoleniach prosiłam grzecznie dłużników żeby wpłacali do komornika, ale trafił mi się dłużnik który chce płacić do nas, a mi już brakuje argumentów że nie może.
Plota o tym, że niby dłużnicy nie mogą wpłacać zwrotów bezpośrednio do OWW to bzdura.
Ten kiepski żart wymyślono przy okazji zmiany ustawy, ktoś rzucił hasło i nawet ja się dałam na to nabrać, na szczęście skończyło się na 1 odsyłce zwrotu i więcej w to bagno nie brnęłam.
KS są takiego samego zdania jak ja.
Poza tym w listopadzie ministerstwo zajęło stanowisko w tej sprawie informując, że żaden przepis nie nakazuje OWW zwrotu wpłat do komornika. Mamy je rozliczać zgodnie z ustawą i informować o wpłacie KS.
Informowanie o wpłatach bezpośrednich to też nie jest żadna nowość, to był obowiązek od samego początku. Kiedyś robiłam to raz w roku, potem kwartalnie a obecnie na koniec miesiąca zbieram wszystkie wpłaty bezpośrednie i wysyłam info do KS.