eTW- tytuły wykonawcze po nowemu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 25 sty 2023, 13:53

Czy ktoś wysyłał już elektroniczne tytuły wykonawcze? Jak to wygląda po kolei. Obecnie jesteśmy na etapie sporządzania wniosku wierzyciela o nadanie uprawnień. Co później?

Czytałam jeszcze o wnioskach o nadanie klucza dostępu ale nie wiem o co z tym chodzi, wniosku też nie mogę znaleźć nigdzie. Do czego jeszcze ten klucz? Czy te tytuły będzie można jakoś importować z Sygnity bezpośrednio do aplikacji :? ?
Czy ktoś bardziej doświadczony chciałby się podzielić wiedzą w tym zakresie?
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 25 sty 2023, 14:51

Tu znajdziesz wszystko też odpowiedzi na pytania.
https://is-szczecin.pl/egzadm/inf_strony ... em_eTW.php
https://is-szczecin.pl/egzadm/inf_strony ... oza_AP.php

Aby korzystać z eTW musi wierzyciel złożyć wniosek o nadanie uprawnień dla niego i osób upoważnionych. Co do zasady wystarczy tyle. Klucz , o którym piszesz jest potrzebny do zintegrowania programu dziedzinowego z eTW. Czy w Sygnity się to da pytanie do tej firmy. Nie jest to wymagane. Wypełnianie eTW nie jest takie trudne w tej aplikacji o ile ma się wcześniej przygotowane potrzebne dane.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 sty 2023, 17:53

To wysyłamy tylko tytuł wykonawczy? A co to jest ZAWIADOMIENIE WIERZYCIELA DO ORGANU EGZEKUCYJNEGO? A tytuł ma robić u siebie w programie na którym pracuję czy to jakiś specjalny jest żeby wysłać?
Nie mam pojęcia jak się zabrać do tego
jagoda2
Referent
Od: 08 sty 2015, 13:48
Zajmuję się:

Napisano: 26 sty 2023, 8:04

jagoda2 pisze:
25 sty 2023, 17:53
To wysyłamy tylko tytuł wykonawczy? A co to jest ZAWIADOMIENIE WIERZYCIELA DO ORGANU EGZEKUCYJNEGO? A tytuł ma robić u siebie w programie na którym pracuję czy to jakiś specjalny jest żeby wysłać?
Nie mam pojęcia jak się zabrać do tego
Nie wiem jak inni robią, ja nigdy nie robiłem w moim systemie dziedzinowym TW. Co do eZW zastępuje ono pisma, które wysyła się do US. Np. jak masz dane gdzie zobowiązany/a pracuje to powinnaś to zgłosić przez eZW lub rozłożyłaś komuś na raty NP to powinnaś o tym poinformować US i zawiesić postępowanie egzekucyjne. Tu znajdziesz ładny podgląd co znajduje się w eZW https://podatkowyreferat.online/2022/04 ... kucyjnego/ . Masz to samo w likach, które posłałem wyżej. Tytuł wypełnia się w aplikacji eTW i na końcu jest możliwa jego wizualizacja oraz wydruk do teczki i księgowości. Wprowadzony eTW podpisuje wierzyciel lub osoba upoważniona. U mnie dyrektor podpisuje bo ma upoważnienie (bodajże art.17b ustawy o egzekucji). Samo wypełnianie eTW nie jest trudne o ile ma sie ładnie przygotowane dane wcześniej ale jest problem z wyszukaniem kodu klasyfikacji. Do świadczeń rodzinnych był Kod klasyfikacji: SW 4, Kod podstawy prawnej: SRZW . Nie wiem czy się obecnie nie zmienił nie wysyłałem ostatnio eTW.
Edit.
Co do eZW nie wiem czy one juzż działają i ja z nich jeszcze nie korzystałem (nie działały w zeszłym roku). Pisma do US wysyłałem odrębnie przez eTW lub przez ePUAP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 sty 2023, 10:53

A ten klucz nadany to gdzieś się wpisuje?
jagoda2
Referent
Od: 08 sty 2015, 13:48
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2023, 11:05

Jeżeli jako OPS prowadzimy postępowanie w sprawie NP FA, to jako wierzyciela wpisujemy Wójta czy OPS? Czy musimy jako OPS wystąpić o nadanie uprawnień wierzyciela skoro UG przesyła elektronicznie tytuły wykonawcze? Nie robiłam tytułu , nie mam pojęcia jak to zrobić.
sylwia500
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 11:19
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/DE/SW

Napisano: 28 lut 2023, 9:23

Czy macie aktualny elektroniczny wzór tytułu wykonawczego, szukam i szukam i nie mogę znaleźć :(
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 14 kwie 2023, 14:56

Co to jest ten klucz API i jak go otrzymać?

Już się zupełnie pogubiłam-tytuł można wysłać z systemu sygnity bezpośrednio ale czy jeszcze coś przesyłamy dodatkowo do US?
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 26 kwie 2023, 10:36

jejku jak teraz skomplikowane jest wysłanie tych tytułów: Urząd Gminy nadał uprawnienia swoim pracownikom a ja teraz jako OPS musze znowu nadac uprawnienia dla Kierownika OPS-u? poprzez ponowny wniosek o uzupełnienie wniosku?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 26 kwie 2023, 11:07

i jak mam nienaleznie pobrane zasiłki rodzinne to powinnam wydać tytul wykonawczy TW-1(5)?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem