jagoda2 pisze: ↑25 sty 2023, 17:53
To wysyłamy tylko tytuł wykonawczy? A co to jest ZAWIADOMIENIE WIERZYCIELA DO ORGANU EGZEKUCYJNEGO? A tytuł ma robić u siebie w programie na którym pracuję czy to jakiś specjalny jest żeby wysłać?
Nie mam pojęcia jak się zabrać do tego
Nie wiem jak inni robią, ja nigdy nie robiłem w moim systemie dziedzinowym TW. Co do eZW zastępuje ono pisma, które wysyła się do US. Np. jak masz dane gdzie zobowiązany/a pracuje to powinnaś to zgłosić przez eZW lub rozłożyłaś komuś na raty NP to powinnaś o tym poinformować US i zawiesić postępowanie egzekucyjne. Tu znajdziesz ładny podgląd co znajduje się w eZW
https://podatkowyreferat.online/2022/04 ... kucyjnego/ . Masz to samo w likach, które posłałem wyżej. Tytuł wypełnia się w aplikacji eTW i na końcu jest możliwa jego wizualizacja oraz wydruk do teczki i księgowości. Wprowadzony eTW podpisuje wierzyciel lub osoba upoważniona. U mnie dyrektor podpisuje bo ma upoważnienie (bodajże art.17b ustawy o egzekucji). Samo wypełnianie eTW nie jest trudne o ile ma sie ładnie przygotowane dane wcześniej ale jest problem z wyszukaniem kodu klasyfikacji. Do świadczeń rodzinnych był Kod klasyfikacji: SW 4, Kod podstawy prawnej: SRZW . Nie wiem czy się obecnie nie zmienił nie wysyłałem ostatnio eTW.
Edit.
Co do eZW nie wiem czy one juzż działają i ja z nich jeszcze nie korzystałem (nie działały w zeszłym roku). Pisma do US wysyłałem odrębnie przez eTW lub przez ePUAP.