Ewalu pomożesz? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 cze 2016, 16:46

facet staje się 8 kwietnia opiekunem prawnym 3 dzieci?
1. od kiedy przyznajemy 500+
2. jak ma wygladać wniosek?

i drugie pytanie matka składa wniosek jeszcze nie nie zdązyłam rozpatrzyć!przychodzi ojciec mówi ze jej nie ma i zostawił mi tak jakby zawiadomienie o tym, ze poszła w długą i dziecko z nim zostało ,dziś posłałam tam pracownika i jest tak jak mówił!!
i co teraz??
zocha123

Napisano: 27 cze 2016, 18:37

zocha123 pisze:
i drugie pytanie matka składa wniosek jeszcze nie nie zdązyłam rozpatrzyć!przychodzi ojciec mówi ze jej nie ma i zostawił mi tak jakby zawiadomienie o tym, ze poszła w długą i dziecko z nim zostało ,dziś posłałam tam pracownika i jest tak jak mówił!!
i co teraz??
Art. 15. 1. Jeżeli w stosunku do osoby ubiegającej się o przyznanie świadczenia wychowawczego lub osoby pobierającej
to świadczenie wystąpią wątpliwości dotyczące sprawowania opieki nad dzieckiem, w tym również w przypadku,
o którym mowa w art. 22, wydatkowania świadczenia wychowawczego niezgodnie z celem lub marnotrawienia świadczenia
wychowawczego, organ właściwy oraz marszałek województwa mogą zwrócić się do kierownika ośrodka pomocy
społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r.
o pomocy społecznej (Dz. U. z 2015 r. poz. 163, z późn. zm.7)), w celu weryfikacji tych wątpliwości.

odmowa
zocha123 pisze:facet staje się 8 kwietnia opiekunem prawnym 3 dzieci?
1. od kiedy przyznajemy 500+
2. jak ma wygladać wniosek?
wniosek normalny a jaki ? ale z okresem przyznania mam kłopot bo niby się nie dzieli w tym przypadku wg art. 5 ust. 2 ale ................ ale jest art. 18 ust. 2: Prawo do świadczenia wychowawczego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu, o którym mowa w ust. 1, nie wcześniej niż od dnia odpowiednio
urodzenia się dziecka, objęcia dziecka opieką lub przysposobienia dziecka.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 cze 2016, 20:59

dzięki ewalu zawsze mogę na ciebie liczyć i nie tylko ja:) a dlaczego pytam jak powinien wyglądać wniosek ponieważ ?facet jest opiekunem prawnym nie swoich dzieci i dostałam informacje ,że powinien złożyć 3 wnioski w każdym na jedno z tych dzieci a w składzie rodziny tylko to dziecko i rzekomo dochody tego dziecka?i chciałam się upewnić??? a co do terminu to tez się zastanawiam? od kiedy przyznać???bo do 8 nie był opiekunem prawnym?
zocha123

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x