Ewalu, Tom, Elmer i wszyscy inni - dochód uzyskany-SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 maja 2016, 13:06

Mam pytanie, jak liczycie dochód uzyskany? Miałam odwołanie do SKO (decyzja o nienależnie pobranych św.) no i SKO zarzuciło mi ze źle doliczyłam dochód uzyskany po roku bazowym. Wg nich dochód uzyskany powinien być doliczony do dochodu za rok bazowy, a CAŁOŚĆ podzielona następnie przez 12 m-cy i przez liczbę członków rodziny, Czy Wy tak robicie?
ebebe

Napisano: 25 maja 2016, 13:19

u nas tak orzekali ze 3 czy 4 lata temu bo jakiś sąd coś takiego wymyślił, że niby przed 2013 rokiem tak należało liczyć, więc jak to bardzo stare NP to moze dlatego.
U nas już orzekają normalnie przy bieżących sprawach.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 25 maja 2016, 13:39

Tom, nie stare, aktualna sprawa. I zwątpiłam. Podpierają się wyrokiem WSA z dnia 12.02.2014r. A Twoje SKO to Warszawa? Bo moje tak.
ebebe

Napisano: 25 maja 2016, 20:25

Odpuścić i zrobić jak mi każą czy powalczyć? Przecież zrobiłam dobrze.....
ebebe

Napisano: 25 maja 2016, 21:14

ja bym walczyła :mrgreen: dali do ponownego rozpatrzenia ??? ... niech sami przyznają
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2016, 7:32

moje SKO uwalało do zmiany ustawy (zapis o sposobie liczenia dochodu uzyskanego) wszystkie uzyski nieprzeliczone przez 12. WSA również, i z tego co kojarzę to była pełna zgodność orzecznictwa w tym zakresie. Ustawodawca zrobił faul - rozporządzenie wykraczało za ustawę. Jeżeli jest to sprawa bieżąca zrobiłbym ponownie taką samą decyzje, przy ewentualnym odwołaniu do SKO przypomniałbym im, że ustawa się zmieniła już jakiś czas temu. Orzeczenie sądu nawet i z 2014 roku mogło dotyczyć sprawy przed zmianą ustawy.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2016, 8:44

Dokładnie jak u Elmera, odkąd się ustawa zmieniła u mnie orzekają normalnie.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 27 maja 2016, 9:30

Dzięki, chyba trafił mi się jakiś niedouczony skład :D
ebebe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem