Witam wszystkich. Czy jest tu osoba która napisze mi co mam robić krok po kroku od momentu wydania decyzji o przyznaniu alimentów. ? Mniej więcej wiem co mam robić. pracuje tydzień na tym stanowisku i nie mam się zbytnio kogo podpytać gdyż osoba która pracowała tam wcześniej jest na zwolnieniu. Bardzo proszę o pomoc.
1. decyzja
2. wniosek o przyłączenie do egzekucji
3. zawiadomienie do dłużnika
4. wezwanie na wywiad/ wniosek o podjęcie działań do OWD
A teraz szczegóły:
Jak wydasz decyzję wnioskodawcy to czekasz 14 dni jak się uprawomocni (albo dajesz oświadczenie do podpisania, że zrzeka się prawa do odwołania i wtedy z dniem takiego oświadczenia decyzja jest prawomocna i ostateczna). Musi być ostateczna bo tylko taką możesz wysłać do komornika z wnioskiem o przyłączenie do egzekucji.
Następnie musisz wysłać zawiadomienie/ informację do dłużnika o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz o obowiązku zwrotu wraz z odsetkami należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłacanych osobie uprawnionej wraz z informacją o wysokości zobowiązań dłużnika alimentacyjnego wobec Skarbu Państwa z tytułu:
a) wypłaconych osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego na podstawie ustawy,
b) wypłaconych osobie uprawnionej na podstawie ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej (Dz. U. poz. 732 i 1366) 44 zaliczek alimentacyjnych,
c) wypłaconych na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym (Dz. U. z 1991 r. poz. 200, z późn. zm.) 45 świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
Następnie, zależy od tego czy jesteś tylko organem właściwym wierzyciela czy też dłużnika. Jak tylko OWW to wysyłasz wniosek o podjęcie działań do organu właściwego dłużnika, czyli właściwego MOPSu/OPSu/ Urzędu miasta itp. i na razie koniec roboty.
Jak jesteś też OWD to wysyłasz wezwanie na wywiad. i zależy czy przyjdzie czy nie podejmujesz kolejne działania.
Witajcie, czy zawiadomienie/informację do dłużnika o przyznaniu świadczeń z Fa wysyłacie razem z wezwaniem na wywiad. Czy czekacie za zwrotką?
W razie gdyby okazało się, że nie przebywa pod wskazanym adresem