FA ostatnia klasa studium policealne - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 sie 2015, 12:56

Do kiedy należy się FA dla pełnoletniej osoby która uczyła się w studium policealnym? W lipcu dostałam pismo że dziewczyna została skreślona z listy słuchaczy 20-02-2015, w teczce wygrzebałam zaświadczenie że planowany termin zakończenia roku był do 28-02-2015. A w ustawie o systemie oświaty piszą tylko o roku szkolnym dla wszystkich szkół że upływa 31.08. każdego roku? Elmerku jak to jest? Jak właściwie wypłacić?
Róża

Napisano: 06 sie 2015, 15:02

ja bym wypłaciła do lutego 2015
fanFA

Napisano: 07 sie 2015, 10:38

Właśnie też mam podobny problem. Przyszedł do mnie wierzyciel, który studiował i oświadczył, że nie będzie kontynuował nauki w przyszłym roku akademickim. Czy za wrzesień jeszcze mu wypłacić FA, czy sierpień będzie ostatnim miesiącem kiedy powinien dostać wypłatę???
dorciaa

Napisano: 07 sie 2015, 10:49

Róża pisze:W lipcu dostałam pismo że dziewczyna została skreślona z listy słuchaczy 20-02-2015,
Jeśli nie kontynuuje dalej nauki uchylenie.
dorciaa pisze: Przyszedł do mnie wierzyciel, który studiował i oświadczył, że nie będzie kontynuował nauki w przyszłym roku akademickim.
Art. 167. 2. Datą ukończenia studiów jest data złożenia egzaminu dyplomowego, w przypadku kierunków lekarskiego, lekarsko-dentystycznego i weterynarii – data złożenia ostatniego wymaganego planem studiów egzaminu, a w przypadku kierunku farmacja – data zaliczenia ostatniej, przewidzianej w planie studiów praktyki.

2a. Osoba, która ukończyła studia pierwszego stopnia, zachowuje prawa studenta do dnia 31 października roku, w którym ukończyła te studia, z wyłączeniem prawa do pomocy materialnej, o której mowa w art. 173.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 11:03

Tylko że ta osoba nie kończy studiów, ani studiów pierwszego stopnia ale rezygnuje z nauki po pierwszym roku studiów i jak będzie w takim przypadku???
dorciaa

Napisano: 07 sie 2015, 11:33

dorciaa pisze:Tylko że ta osoba nie kończy studiów, ani studiów pierwszego stopnia ale rezygnuje z nauki po pierwszym roku studiów i jak będzie w takim przypadku???
Nie ma ustawowego terminu określającego początek i koniec roku akademickiego. Pytanie jakie powinnaś do tej osoby (albo uczelni) skierować to czy nadal posiada status studenta.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 12:11

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
dorciaa

Napisano: 13 sie 2015, 14:12

Wszczęłam postępowanie wezwałam stronę - a tu przynosi zaświadczenie że będzie kontynuować naukę na III semestrze od września,ktoś jednak nade mną czuwał bo zrobiłam wstrzymanie zasiłku przy okazji. Okazało się, że rozpoczęła pracę od maja o czym nie poinformowała, uzysk za czerwiec i ... przekroczenie kryterium od lipca, zasiłek wstrzymany więc nie musi nic wracać, zgodziła się na uchylenie decyzji. Teraz tylko pismo do komornika i do dłużnika...uff pozdrawiam.
Róża

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x