Witam,
Chciałabym zasięgnąć informacji i prosić o odpowiedź na moje pytanie jak to prawidłowo rozwiązać. Bo napisałam do 10 OPS w mojej okolicy + 30 km i mam odpowiedzi bardzo różne i jestem wręcz zdziwiona.
" Jestem w trakcie wypełniania wniosku o ustalenie prawa do świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego. Córka która ma 16 lat i jest NIEPEŁNOLETNIA od 1 września 2022 roku poszła do szkoły wielobranżowej i od września ma załatwione praktyki w zawodzie "FRYZJER". Jest to rok szkolny 2022/2023. Na pewno będzie dostawać jakieś "wynagrodzenie" z praktyk. Pewnie już za wrzesień 2022 wynagrodzenie dostanie w październiku 2022. Nie wiem na dzień dzisiejszy jaka to będzie kwota, ale jak to się ma właśnie do wniosku do Funduszu Alimentacyjnego."
Niektóre ośrodki twierdzą że tak dochód jest liczony.
A niektóre mi odpisały coś takiego
1. Dochód z praktyk niepełnoletniej córki jest dochodem nieopodatkowanym, którego nie liczy się jako uzysk
2.Dochód uzyskany z praktyk, przez pracowników młodocianych, nie jest dochodem uzyskanym (zgodnie z ustawą) i nie jest brany pod uwagę.
To co każdy ośrodek liczy po swojemu czy jak to w końcu wygląda bo ja już sama się gubię?