FA. Praktyki córki a jej wynagrodzenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 paź 2022, 19:54

Witam,

Chciałabym zasięgnąć informacji i prosić o odpowiedź na moje pytanie jak to prawidłowo rozwiązać. Bo napisałam do 10 OPS w mojej okolicy + 30 km i mam odpowiedzi bardzo różne i jestem wręcz zdziwiona.

" Jestem w trakcie wypełniania wniosku o ustalenie prawa do świadczeń z Funduszu Alimentacyjnego. Córka która ma 16 lat i jest NIEPEŁNOLETNIA od 1 września 2022 roku poszła do szkoły wielobranżowej i od września ma załatwione praktyki w zawodzie "FRYZJER". Jest to rok szkolny 2022/2023. Na pewno będzie dostawać jakieś "wynagrodzenie" z praktyk. Pewnie już za wrzesień 2022 wynagrodzenie dostanie w październiku 2022. Nie wiem na dzień dzisiejszy jaka to będzie kwota, ale jak to się ma właśnie do wniosku do Funduszu Alimentacyjnego."

Niektóre ośrodki twierdzą że tak dochód jest liczony.

A niektóre mi odpisały coś takiego

1. Dochód z praktyk niepełnoletniej córki jest dochodem nieopodatkowanym, którego nie liczy się jako uzysk

2.Dochód uzyskany z praktyk, przez pracowników młodocianych, nie jest dochodem uzyskanym (zgodnie z ustawą) i nie jest brany pod uwagę.

To co każdy ośrodek liczy po swojemu czy jak to w końcu wygląda bo ja już sama się gubię?
justyna.kusio
Praktykant
Od: 10 paź 2022, 19:44
Zajmuję się: Jestem zwykłym człowiekiem który korzysta z OPS.

Napisano: 11 paź 2022, 7:52

Ja liczę jako dochód uzyskany. W końcu mieści się to w definicji dochodu uzyskanego "uzyskanie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej"
Kwoty z praktyk sa bardzo niskie, dochód wyniesie pewnie około 250,00 zł, więc, być może, nie będzie to miało wpływu na świadczenie z fa.
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 11 paź 2022, 12:19

Nie do końca potrafię to zrozumieć.

Niby jedne przepisy A co ośrodek pomocy społecznej to każdy inaczej to liczy. Dzisiejsze odpowiedzi.

"Dzień dobry,

Wynagrodzenie z praktyki nie jest dochodem uzyskanym, zatem nie ma potrzeby zgłaszania tego faktu.

Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2022 r. poz. 1205)"

"Ośrodek Pomocy Społecznej informuje, iż do świadczenia z funduszu alimentacyjnego i świadczeń rodzinnych wliczamy dochód z praktyk tylko od osób pełnoletnich."

"Witam!

Jest to uzyskanie zatrudnienia bądź innej pracy zarobkowej. Z takich praktyk normalnie otrzymują pit 11 z którego się należy rozliczyć w Urzędzie Skarbowym"

"W tym przypadku brak podatku nie ma znaczenia. Jest to dochód uzyskany i należy przedłożyć zaświadczenie o jego wysokości."

4 OPS.

2 takie odp, a 2 takie.
justyna.kusio
Praktykant
Od: 10 paź 2022, 19:44
Zajmuję się: Jestem zwykłym człowiekiem który korzysta z OPS.

Napisano: 11 paź 2022, 14:03

Nie rozumiem po co Pani tak wnika. Jeśli nie zgodzi się Pani z decyzją Ośrodka, to się Pani odwoła. I tyle.
Wikkaa
Starszy referent
Od: 07 kwie 2017, 14:43
Zajmuję się: PS

Napisano: 14 paź 2022, 9:17

my liczymy jako dochód uzyskany, nie ma w ustawie zapisuj że dochód się liczy tylko dla osób pełnoletnich, nie ma również zapisu że jest to dochód nieopodatkowany w rozumieniu tejże ustawy. Fakt, przy osobach do 26 roku życia nie płaci się podatku ale nie zmienia to że należy to doliczyć jako dochód uzyskany i tyle w temacie
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2022, 11:30

Zgodnie z art.2 ustawy o pomocy państwa osobom uprawnionym do alimentów, ilekroć w ustawie jest mowa o:

4)dochodzie - oznacza to dochód, o którym mowa w przepisach o świadczeniach rodzinnych;

15a) zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej - oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło, kontraktu menedżerskiego albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;

18) lit. c) uzyskaniu dochodu - oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane uzyskaniem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,

art.3 pkt 1 lit. c) ustawy o świadczeniach rodzinnych, ilekroć w ustawie jest mowa o dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób, inne dochody niepodlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych przychody wolne od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o składki na ubezpieczenia społeczne oraz składki na ubezpieczenia zdrowotne.

Zgodnie z ww. przepisami liczymy dochód i jest to dochód uzyskany.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x