Cześć. Proszę o pomoc. Decyzja przyznająca od września do grudnia, faktury trzeba donieść do końca listopada. Pani powiedziała, że nie doniesie faktur. W decyzji mam zapis, że niedopełnienie warunku, czyli nieprzedłożenie w wyznaczonym terminie żadnych rachunków/faktur, będzie podstawą do wszczęcia postępowania w przedmiocie stwierdzenia wygaśnięcia niniejszej decyzji. Czy w takim wypadku wystarczy oświadczenie tej Pani, że nie doniesie tych faktur? Czy muszę pisać decyzję?
Mam ten sam problem. Pani miała dostarczyć faktury do końca listopada. Nie dostarczyła i nie wiem czy dostarczy. Nie wiem co z nią zrobić. LEX twierdzi, że nie ma podstaw do uchylenia decyzji (powołują się na wyrok Sądu).
Zróbmy burzę mózgu i pomóżcie
Uchylić nie można, jedynie wygasić na podstawie art. 162 § 1 pkt 2 KPA
Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonego warunku, a strona nie dopełniła tego warunku.
Ktoś kiedyś pisał, chyba tutaj na forum, że kontrola się czepiała, jeśli te nierozliczone decyzje nie były wygaszone.