Fałszywe oświadczenia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 cze 2021, 14:23

Mam Panią która korzysta z Pomocy Społecznej i podaje 4 osoby. We wniosku o dodatek mieszkaniowy wpisała tylko dwie (bez dochodu). Wezwana twierdzi, że konkubent i syn (mają dochody) tylko ją odwiedzają a "Pani mi nie udowodni, że jest inaczej". Iść na wywiad? zrobić rozprawę administracyjną żeby skonfrontować ją z oświadczeniami w innych działach gdzie podaje więcej osób? zgłosić do prokuratury o składaniu fałszywych oświadczeń? Co Wy byście zrobili?
wdech
Praktykant
Od: 15 wrz 2017, 9:10
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 21 cze 2021, 14:30

wdech pisze:
21 cze 2021, 14:23
Mam Panią która korzysta z Pomocy Społecznej i podaje 4 osoby. We wniosku o dodatek mieszkaniowy wpisała tylko dwie (bez dochodu). Wezwana twierdzi, że konkubent i syn (mają dochody) tylko ją odwiedzają a "Pani mi nie udowodni, że jest inaczej". Iść na wywiad? zrobić rozprawę administracyjną żeby skonfrontować ją z oświadczeniami w innych działach gdzie podaje więcej osób? zgłosić do prokuratury o składaniu fałszywych oświadczeń? Co Wy byście zrobili?
powodzenia:) ale...jezeli tylko ja odwiedzaja...sprawdz gdzie mieszkają:)moze wezwij a najlepiej wywiad zrob...wlasciwie to musisz zrobic bo tylko taka mamy opcje ...
kiedys na szkoleniu Pani powiedziala, ze ...w pomocy spolecznej moze byc inna ilosc osob niz w dodatkach ale...aby nie bylo to oswiadczone w tym samym dniu ...przy kolejnym wniosku w pomocy spolecznej gdy bedzie ta pani skladac...zwroc uwage ile wtedy bedzie osob w gospodarstwie domowym...gdy znow bedzie kombinowac wtedy bym cos ja zrobila....musisz poki co...zrobic wywiad...a nie zaczynac od prokuratury:)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 21 cze 2021, 14:43

Pani że RODO i nie poda ich adresów zamieszkiwania. Właśnie chodzi o to, że do rodziny chodzi kurator, asystent rodziny i normalnie potwierdzają że mieszkają.
wdech
Praktykant

Napisano: 21 cze 2021, 14:48

wdech pisze:
21 cze 2021, 14:43
Pani że RODO i nie poda ich adresów zamieszkiwania. Właśnie chodzi o to, że do rodziny chodzi kurator, asystent rodziny i normalnie potwierdzają że mieszkają.
to musisz zrobic wywiad...zeby zaczac to rozgrzebywać:) bez wywiadu wszyscy stwierdzą, że organ nie dopełnił formalności :)pracujesz w opiece spolecznej dlatego to wszystko wiesz?...wlasnie...teraz ostrożnie bo RODO i jeszcze kobieta Tobie zarzuci to i owo...Zrób wywiad
VIP

Napisano: 21 cze 2021, 14:50

:-) pisze:
21 cze 2021, 14:48
wdech pisze:
21 cze 2021, 14:43
to musisz zrobic wywiad...zeby zaczac to rozgrzebywać:) bez wywiadu wszyscy stwierdzą, że organ nie dopełnił formalności :)pracujesz w opiece spolecznej dlatego to wszystko wiesz?...wlasnie...teraz ostrożnie bo RODO i jeszcze kobieta Tobie zarzuci to i owo...Zrób wywiad
jezeli mieszkaja z nią...wtedy bedzie uchylac sie moze od wywiadu i bedzie mozna wydac decyzję odmowną...jezeli oni gdzies pracuja...i wie to opieka spoleczna...sprawdz jaki jest podany adres zamieszkania na zaswiadczeniu o wysokości dochodów...tak dla swojej pewności, jezeli ten sam...moze ze odpusci
VIP

Napisano: 22 cze 2021, 11:03

:-) pisze:teraz ostrożnie bo RODO i jeszcze kobieta Tobie zarzuci to i owo
W obrębie własnej gminy możesz przetwarzać informacje, które wiesz z urzędu. Pozwala Ci na to art. 7b ustawy o DM.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 cze 2021, 11:06

Idź na wywiad, przedstaw wnioskodawcy swoje stanowisko, skąd masz takie informacje. Jesli się nie ustosunkuje i nie poda inaczej to śmiało pisz odmowę powołując się na informacje zebrane od działu pomocy społecznej czy asystenta rodziny.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 22 cze 2021, 11:16

Maxima pisze:
22 cze 2021, 11:03
:-) pisze:teraz ostrożnie bo RODO i jeszcze kobieta Tobie zarzuci to i owo
W obrębie własnej gminy możesz przetwarzać informacje, które wiesz z urzędu. Pozwala Ci na to art. 7b ustawy o DM.
faktycznie...racja :) to teraz możesz spokojnie powiedzieć skąd masz informacje
VIP

Napisano: 24 cze 2021, 8:15

Dziękuję. Zebrałam dokumenty z innych działów na mocy art. 7 b naszej ustawy. Już się umówiłam na wywiad - idę w asyście Polcji, bo Pan (którego przecież niby nie ma) odgrażał się, że się ze mną policzy itp. Dam znać jak będę po. Przyznam, że sprawa zrobiła się jeszcze bardziej dziwna bo Pani doniosła mi sama z siebie niby nową umowę (bo przeczytała że metraż ma za duży na dwie osoby a nie doczytała o zwiększeniu 30%)i ucięła sobie metry - podrobienie dokumentu bo mam w aktach jej umowę tylko pytanie czy w fałszowaniu dokumentów udział brał również właściciel czy zrobiła to sama. ehh Ci ludzie...
wdech
Praktykant

Napisano: 24 cze 2021, 8:17

wdech pisze:
24 cze 2021, 8:15
Dziękuję. Zebrałam dokumenty z innych działów na mocy art. 7 b naszej ustawy. Już się umówiłam na wywiad - idę w asyście Polcji, bo Pan (którego przecież niby nie ma) odgrażał się, że się ze mną policzy itp. Dam znać jak będę po. Przyznam, że sprawa zrobiła się jeszcze bardziej dziwna bo Pani doniosła mi sama z siebie niby nową umowę (bo przeczytała że metraż ma za duży na dwie osoby a nie doczytała o zwiększeniu 30%)i ucięła sobie metry - podrobienie dokumentu bo mam w aktach jej umowę tylko pytanie czy w fałszowaniu dokumentów udział brał również właściciel czy zrobiła to sama. ehh Ci ludzie...
az sama jestem ciekawa co dalej ... :o porobiło się....
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x