Witam mam problem, z racj ze dopiero przejałam fa proszę Was o poradę. Mam rodzinę , pani pobiera z funduszu na dzieci, jedno z nich w czerwcu dkończyło 18 lat i jak to dalej jest czy ustawow jest tak ,ze jak dziecko kończy 18 lat to musi pobierać z fa sam na siebie czy moze jeszce mama do końca okresu zasiłkowego. Jeżeli dziecko musi samo na siebie to czy uchylam tamtą decyzję czy ją zmieniam. Piszę jakieś pismo do komoprnika? Proszę podpowiedzcie.
no własnie a mi dzisiaj przyszedł chłopak,że matka mu kazała pobrac wniosek bo on skończył 18 lat i musi już na siebie pobierać , powiem ,że zgłupiałam nie mogę znaleźć przepisu który jasno określa (jeżeli taki jest) ze osoba pełnoletnia musi pobierać na siebie mimo że prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z rodzina i jest w składzie rodiny, mało tego matka na to dziecko pobiera rodzinne.
na nowy okres pełnoletni złoży ci wniosek sam ale oczywiście skład rodziny pozostaje bez zmian, stary okres wypłacasz nadal tylko oświadczenie od pełnoletniego co do sposobu wypłacania kasy, tak jak napisała nowapa,świadczenie przyznane jest na uprawnionego , a matka go reprezentowała jak był nieletni,
czyli od nowego okresu świadczeniowego pełnoletni musi złożyć wniosek sam na siebie? Nie ma możliwości żeby matka dalej pobierała na dziecko? Bo mam dziecko niepełnosprawne i matka dalej chciałaby pobierać na to dziecko.