Ale w systemie zaznaczam tylko brak instalacji gazu? a Centralne ogrzewanie i centralnie ciepła woda zaznaczam, że jest?
ja bym nie liczyła
[/quote]
liczysz ryczałt za brak gazu
[/quote]
dołączę się również, czy ktoś wyjaśni krok po kroku ta kwestię z gazem , zaczynam tą walkę z dodatkami i niestety mam wiele wątpliwości w tym temacieGOPS_1234 pisze: ↑04 lip 2025, 15:13Ja się sam trochę pogubiłem to chcę podpytać.
Czyli jeżeli mają kotłownie i są w budynku a nie poza nim to wtedy liczymy ryczałt (bo kotłownia musi znajdować się w innym budynku czy tam poza tym budynkiem w którym znajduje się lokal?) tylko teraz skąd ja mam wiedzieć gdzie jest w budynku a gdzie jest poza budynkiem (zarządca zaznacza wpisuje wydatki za CO i CW i tyle). Dodatkowo nawet jeżeli będę mieli CO i CW gazowe i będzie poza budynkiem to liczymy ryczałt bo to ogrzewanie gazowe? Jeżeli jest kotłownia węglowa która jest połączona z jednym budynkiem i doprowadza ciepło do tego budynku ale również do 3 innych to w 3 budynkach innych bierzemy to CO i CW ale w tym z którym jest połączona to już nie i liczymy ryczałt?
dokładnieJeśli budynek wielorodzinny ma własny kocioł gazowy (np. wspólny piec gazowy dla całego bloku), ale NIE jest podłączony do miejskiej sieci ciepłowniczej – to:
jest to zewnętrzne źródło ciepła, ale nie jest siecią miejską.
zauważcie , że te wyroki tyczą się budynku JEDNORODZINNEGOW wyroku WSA w Białymstoku z 17.01.2019 r., (II SA/Bk 522/18, LEX nr 2618202) wskazano, że "tylko ogrzewanie lokalu mieszkalnego z sieci zewnętrznej może być uznane za wyposażenie lokalu w centralne ogrzewanie (...) fakt umieszczenia (...) centralnego ogrzewania w odrębnym pomieszczeniu nie oznacza spełnienia przesłanki wyposażenia lokalu w instalacje pochodzące z zewnętrznego źródła. Nie jest to, bowiem sieć zewnętrzna, ale sieć wykorzystywana indywidualnie, jedynie na własne potrzeby (...)".
Jak podkreśla NSA w wyroku z 21.06.2018 r., (I OSK 222/18, LEX nr 2536701), cyt. "(...) chodzi o centralne (sieciowe) doprowadzanie ogrzewania i ciepłej wody, a nie centralne ogrzewanie i centralne doprowadzanie ciepłej wody w rozumieniu instalacji znajdującej się wewnątrz budynku jednorodzinnego."
w budynku wielorodzinnym kotłownia nie musi znajdować sie poza budynkiemGOPS_1234 pisze: ↑
04 lip 2025, 14:13
Ja się sam trochę pogubiłem to chcę podpytać.
Czyli jeżeli mają kotłownie i są w budynku a nie poza nim to wtedy liczymy ryczałt (bo kotłownia musi znajdować się w innym budynku czy tam poza tym budynkiem w którym znajduje się lokal?) tylko teraz skąd ja mam wiedzieć gdzie jest w budynku a gdzie jest poza budynkiem (zarządca zaznacza wpisuje wydatki za CO i CW i tyle). Dodatkowo nawet jeżeli będę mieli CO i CW gazowe i będzie poza budynkiem to liczymy ryczałt bo to ogrzewanie gazowe? Jeżeli jest kotłownia węglowa która jest połączona z jednym budynkiem i doprowadza ciepło do tego budynku ale również do 3 innych to w 3 budynkach innych bierzemy to CO i CW ale w tym z którym jest połączona to już nie i liczymy ryczałt?
dołączę się również, czy ktoś wyjaśni krok po kroku ta kwestię z gazem , zaczynam tą walkę z dodatkami i niestety mam wiele wątpliwości w tym temacie
ogrzewanie to ogrzewanie (nieważne z jakiego źródła ) nie liczymy jedynie wydatków za gaz przewodowy (np. do zasilania piecyka gazowego czy też kuchenki gazowejDodatkowo nawet jeżeli będę mieli CO i CW gazowe i będzie poza budynkiem to liczymy ryczałt bo to ogrzewanie gazowe?
Jestem tego samego zdania co ty, ale jak zacząłem czytać te wysyłane wyroki i spotkałem się z inną opinią to aż sam zgłupiałem i już zwątpiłem czy na pewno wszystko dobrze robie.brodafix pisze: ↑16 lip 2025, 8:18przepis w miarę jasno podaje![]()
art. 6 ust. 7. udm
Jeżeli lokal mieszkalny (nie mylić z budynkiem!!!) nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym ( kotłownia może być np. w budynku wielorodzinnym ), osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.
wyjątkiem wg orzecznictwa są domki jednorodzinne, które co do zasady stanowią jeden lokal mieszkalny
te wysłane wyroki mówią ewidentnie o instalacjach w budynkach jednorodzinnychczytać te wysyłane wyroki
tak1) c.o brak/ryczałt
2) c.c.w brak/ryczałt
3) gaz jest, ale nie liczę ryczałtu ani wydatku