18letni ojciec dziecka składa wniosek o becik. Matka dziecka ma lat 17. W akcie urodzenia ojcostwo uznane. Czy Pan ma wpisać matkę dziecka w skład rodziny skoro niepełnoletnia? Przyznam szczerze, że zgłupiałam..
W sytuacji, gdy pełnoletni ojciec uzna dziecko lub sąd przyzna mu władzę rodzicielską nad dzieckiem, będzie on jedynym prawnym opiekunem dziecka, aż do osiągnięcia przez matkę pełnoletniości. Oznacza to, że wyłącznie ojciec decyduje o wszystkich sprawach dotyczących dziecka: miejscu zamieszkania, zdrowiu, edukacji, wyjazdach itp.
Oczywiście ojciec składa wniosek o śr, w składzie rodziny matka dziecka nawet nieletnia. nie ma powodu być w szoku. Jeżeli matka dziecka nieletnia to uznanie dziecka przez ojca tylko przez sąd.
czyli w tym postanowieniu Sądu będzie czarno na białym napisane, że ojciec jest prawnym opiekunem? niby jest nim jako rodzic, ale jak na przykład ma się teraz sprawa zaświadczenia lekarskiego? jeśli będzie-ok, ale jeśli nie będzie? czy powinno być skoro opiekun prawny nie musi go przedstawić w świetle naszej ustawy?
zgłupiałam totalnie..
czyli według wszystkich matka ma być w składzie rodziny? co zatem z jej potencjalnym dochodem? przecież od osób niepełnoletnich nie bierzemy oświadczenia o dochodzie?
W mojej ocenie ojciec jest przedstawicielem ustawowym, samo uznanie dziecka przez jego ojca o tym przesadza. Przecież to,że matka nieletnia nie ruguje jej ze składu rodziny. Alimenty od nieletniej? W tym przypadku matka w składzie rodziny, oczywiście zaświadczenie 10 tydzień, oświadczenia o dochodach - może mieć np stypendium lub cokolwiek innego . Należy czytać przepisy ustawy o składzie rodziny do świadczeń rodzinnych. Do becika matka jak najbardziej powinna być wpisana.
Nie wiem jak przy uznaniu ojcostwa. Ale przy opiekunie prawnym w składzie rodziny jest tylko dziecko i jego ewentualny dochód. (nawet gdy w akcie urodzenia jest art. 42 ust 2 to może brac opiekun prawny dodatek jako samotnie wych.)