gdzie jest stary komunikat MPiPS o odsetkach. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 13 mar 2014, 9:41

Pomóżcie mi znaleźć komunikat dotyczący proporcjonalnego naliczania odsetek przy zwrocie nienależnie pobranych świadczeniach rodzinnych w formie rat.
~Nati

Napisano: 13 mar 2014, 10:29

?
~Nati

Napisano: 13 mar 2014, 11:13

też go nie widzę .. a do czego ci ten komunikat ?
~ewalu

Napisano: 13 mar 2014, 13:05

bo wszyscy na forum opierają na jakimś komunikacie MPiPS przeliczając proporcjonalnie odsetki przy ratach. Znalazłam taki komunikat owszem ale dotyczy on wyłącznie funduszu alimentacyjnego. I zastanawiam się na jakiej podstawie. też chcę tak liczyć proporcjonalnie, bo będę miała taki zwrot w ratach, ale na co mam się oprzeć?
~Nati

Napisano: 13 mar 2014, 13:08

o co chodzi? przecież liczymy nal główną i odsteki na dzień spłaty
~ja

Napisano: 13 mar 2014, 13:12

no tak, ale przy ratach odsetki naliczasz proporcjonalnie. Jeśli osoba przyjdzie wpłaci ci SR dziś wszystko, sprawa jest prosta i oczywista, ale jeśli ma ustalone raty odsetki przeliczasz proporcjonalnie i szukam tego komunikatu.
~Nati

Napisano: 13 mar 2014, 13:25

Ja napisałem kilka lat temu pismo do MPiPS i odpowiedzieli, że ponieważ w ustawie nie jest uregulowany zwrot należności głównej wraz z odsetkami należy więc kierować się art. 55 § 2 ustawy ordynacja podatkowa, czyli odsetki naliczać proporcjonalnie
~ja

Napisano: 13 mar 2014, 13:33

tak, komunikat, jeśli gdzieś nadal wisi też odsyła do przepisów ordynacji.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2014, 13:36

aha ok dzieki
~Nati

Napisano: 13 mar 2014, 15:36

do ja: a czy mogę cię poprosić o kopię tego pisma e-mailem [email protected], to przekona mojego szefa że dobrze robię? Będę bardzo ci wdzięczna
~Nati

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x