GIODO

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Flores

GIODO

Post autor: Flores »

Uwaga chyba trzeba coś tutaj wyjaśnić dla ops. Trzeba do GIODO zgłosić zbiór 500+, koniecznie przed 1 kwietnia, bo będziemy przetwarzać dane wrazliwe. Istotne jest to aby mieć potwierdzenie że wysłało się zgłoszenie takiego zbioru. GIODO tak naprawdę bardzo długo rozpatrują nasz wniosek nawet do roku jak i nie dłużej. Z naszego punktu widzenia dopełniliśmy obowiązku bo zgłosiliśmy i tyle. I teraz celem wyjaśnienia kto ma zgłosić zbiór w przypadku OPS. Bardzo podobna sytuacja miała miejsce przy KDR i świadczeniach rodzinnych. Mimo że te zadania zostały nam zlecone to gmina ma obowiązek zgłosić a nie OPS. Jak nie wierzycie w to wyślijcie wniosek a GIODO wam odpisze to co mi w przypadku KDR, że organem właściwym jest gmina. Mimo że nie będzie z tymi wnioskami w ogóle styczności.
gasiak

Re: GIODO

Post autor: gasiak »

u nas było podobnie więc gmina wystąpiła do giodo ale po jakimś czasie ops i tak wystąpił bo była jakaś interpretacja i ops zgłaszał bo to ops obsługuje
więc u nas np i gmina i potem ops zgłaszał
taką informację dostałam dziś od kierownika
Emii.

Post autor: Emii. »

u mnie KDR zgłosiłam ja, czyli OPS, to odesłali po pół roku, że ma to zrobić gmina.
|Iza

Post autor: |Iza »

Świadczenia rodzinne też u Was zgłaszał wójt?
ODPOWIEDZ